Za klopni meningitis je dovolj že koza

Meningoencefalitis na Koroškem: okužba je mogoča tudi prek neprekuhanega kozjega mleka, na Ravnah prvi tovrsten primer prenosa bolezni v Sloveniji.

Objavljeno
15. maj 2013 12.27
regent/EKOLOŠKO SOCIALNA KMETIJA
Mateja Celin
Mateja Celin
Ravne na Koroškem – Čeprav se ljudje s klopnim meningoencefalitisom (KME) običajno okužijo po ugrizu okuženega klopa, so na Koroškem potrdili prvi primer v Sloveniji, ko se je bolezen prenesla na ljudi prek okuženega kozjega mleka. V ZZV Ravne zato opozarjajo na primerno toplotno obdelavo mleka in svetujejo preventivno cepljenje.

V Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne na Koroškem napovedujejo, da lahko letos pričakujemo še večje število okuženih klopov zaradi lanskega nenadnega pojava velikega števila glodalcev v kombinaciji s toplim vremenom. Zaradi tega letos pričakujejo tudi več obolelih s KME.

Z virusom KME se prek ugriza okuženega klopa lahko okužijo tudi domače živali – koze, ovce, prašiči in krave, ki sicer niso naravni gostitelji virusa, vendar ga nato izločajo v mleku. Z zaužitjem nepasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov se lahko bolezen prenese na ljudi, kar se je zgodilo lani na Koroškem štirim ljudem, ki so na kmetiji pili nepasterizirano kozje mleko (kolostrum).

»Dva dni po zaužitju mleka so se pri treh osebah razvili klinični znaki akutne vročinske bolezni,« pojasnjuje Neda Hudopisk iz ZZV Ravne. Pri dveh osebah je KME potekal tipično v dveh fazah, oba bolnika sta poiskala zdravniško pomoč, eden je moral na zdravljenje v bolnišnico. Tretji bolnik ni razvil druge, meningealne faze bolezni, četrta oseba, ki je pila isto kozje mleko, pa je bila cepljena proti KME in ni zbolela.

Pomembno je obveščanje o varnem prehranjevanju

Hudopiskova pravi, da so izvor okužbe potrdili po pregledu vzorcev seruma, krvi in mleka živali na kmetiji. Čeprav ob pravočasnem ukrepanju KME obolelim ni povzročil hujših zdravstvenih posledic, bi se mu lahko izognili s prekuhavanjem mleka ali s cepljenjem.

»Ob vse pogostejšem oglaševanju biološko in naravno pridelanih izdelkov ter zaradi vse večje želje po naravnem življenjskem slogu se pri ljudeh povečuje tudi povpraševanje po presnih mlečnih izdelkih in mleku, zato je še kako pomembno obveščanje o varnem načinu takega prehranjevanja,« opozarja Hudopiskova.