Za lipicance ukrajinsko seno?

Kateri Kraševec lahko zagotovi 900 ton sena? Nobeden. Lahko pa 900 ton Lipici dobavijo iz katere od velikih držav.

Objavljeno
11. junij 2014 23.48
Lipicanci Lipica 16.5. 2014
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Lipica – »Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, pritrdili pa so seveda tudi na ministrstvu za finance, so se po 434 letih nenadoma spomnili, da je odkup sena od lokalnih kmetov drobljenje javnih naročil. In nam naložilo enoletni javni razpis za dobavo sena. Bomo poslej lipicance hranili morda z ukrajinskim senom?« se je o novem načinu nakupa sena vprašal v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak.

Kateri Kraševec lahko zagotovi 900 ton svojega sena? Nobeden. Lahko pa 900 ton svojega Lipici dobavijo iz Italije, Moldavije, Madžarske, Ukrajine in še iz katere od velikih držav. Upoštevajoč le zakon o javnih zavodih se na ministrstvih očitno niso vprašali, kaj enoletni javni razpis za 900 ton sena pomeni za lipicanca, ki ga je, kot se rado deklarira, oblikoval Kras z vsemi svojimi značilnostmi, in kaj mogoči uvoz sena pomeni za Kras, ki bi se brez košnje za kobilarno zarasel.

»Pozabili pa so tudi na pogin konj leta 2011. Tedaj je že direktor Rumpf uvedel sledljivost sena, nato pa smo postali še strožji. Vsako balo pregledamo, takoj izločimo na primer plesnivo balo, pogodbo z dobaviteljem pa prekinemo. Za vsako balo vemo, od katerega kmeta in s katere njegove parcele je prišla. V Lipico dobivamo odlično seno. V razpisu pa ne smemo napisati, da hočemo kraško, torej seno z določenim oziroma omejenim geografskim poreklom,« je pojasnil direktor kobilarne, v kateri za nakup sena porabijo 125.000 evrov na leto.

Že pivško seno ni dobro

Seno odkupujejo po ceni 11 centov za kilogram, načrtujejo ceno 15 centov, če pa se bo pojavil drugi dobavitelj, v Lipici pričakujejo, da bo cena višja za petino.

Branko Mevlja iz Lokve je lani za Lipico nakosil 230 bal oziroma 62 ton sena na približno 20 hektarih površin. »Seno sem v Lipico vozil še z očetom, sam pa ga vozim že 50 let. To, kar zahtevajo zdaj, je nesprejemljivo. Če bi bili v Lipici pametni, bi sami prevzeli 'komando', ne pa da Lipico 'komandirajo' v Ljubljani. Lipicanec je avtohtona žival Krasa in hraniti ga je treba z avtohtonim senom. Konjem so začeli brusiti zobe že, ko so ga začeli hraniti s pivškim senom, prej pa tega niso nikoli počeli, saj so jih krmili le s trdim kraškim senom. In če ne bo Lipice, na Krasu ne bo kosil nihče več,« je včeraj pojasnjeval Mevlja, eden izmed dobaviteljev sena Kobilarni Lipica.

Podobno meni prof. dr. Marjan Kosec z Veterinarske fakultete v Ljubljani. »Lipica je v Sloveniji specifika, kraški svet in lipicanec živita drug z drugim. Stoletja so Kraševci seno prodajali v Lipico in s tem predvsem zadnja leta, ko tudi živine ni več, ohranjali Kras, njegovo kulturno krajino. Če bo kobilarna administrativno prisiljena kupovati seno neznanega porekla, že naslednje leto tega Krasa nihče več ne bo vzdrževal. V Lipici pa se lahko pojavi seno, izbrano po merilu najnižje cene, ki ne bo nujno ustrezne kakovosti. Seno s poplavnih območij, kjer je pridelava masovnejša, je veliko cenejše kot s kraških površin, kjer se da pridelati balo sena na njivo, ponekod niti to ne, kvečjemu pa pet bal. Seno s poplavnih območij je lahko okuženo na primer s parazitom velikim metljajem, za katerim oboli govedo pa tudi konji. Skratka, nekatere stvari je nemogoče urediti administrativno,« opozarja dr. Kosec.

Pojasnil včeraj z ministrstva za kmetijstvo in okolje o tej, za Kraševce, lipiško vodstvo in stroko nerazumni odločitvi, še nismo prejeli. Morda jih bodo predstavili na današnjem srečanju vodstva kobilarne z lokalnimi pridelovalci sena. Na delovnem srečanju, ki ga je sklicala kobilarna, bodo iskali način za ohranitev sedanjega sistema, ki zagotavlja sledljivost in nadzor kakovosti sena in ohranja kraško krajino na Krasu in v sosednjih občinah, od koder dobavljajo seno.

Birokracija in nacionalno bogastvo

Na posvetu bodo tudi župani kraških občin, med njim sežanski župan Davorin Terčon, ki je nad potezo ministrstev za kmetijstvo in okolje ter finance ogorčen. »Ne samo, da je to birokracija brez meja, to je birokracija, ki niti sama sebi ni več namen. Lipicanca po eni strani razlagamo za izjemno nacionalno bogastvo, kričimo, kako moramo varovati krajino, ožji zavarovani del, pašnike v vplivnem območju... Po drugi strani pa ti isti, ki vse to tako zelo varujejo, počnejo vse nekaj drugega. Temu se reče enostavno: 'Adijo, zdrava pamet'.«