Za odpravo čakalnih dob še milijon evrov

 V kardiologiji dodaten denar tudi Metki Zorc, predsednici ZS in ministrovi prijateljici.

Objavljeno
14. marec 2013 21.23
SLOVENIJA LJUBLJANA 23.10.2011 METKA ZORC PREDSTOJNICA INSTITUTA ZA HISTOLOGIJO IN EMBRIOLOGIJO FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Po evropski direktivi, ki bo začela veljati oktobra, bomo lahko šli na zdravniški pregled kamorkoli v Evropi, domača blagajna pa ga bo morala plačati. Da bi bilo odhodov bolnikov čim manj, je za odpravo (pre)dolgih čakalnih dob letos na voljo dodaten milijon evrov. Več kot polovico denarja bodo dobili zasebniki.

Zdravstvo bo letos razpolagalo z 28,4 milijona evrov manj kot lani, kaže finančni načrt zdravstvene blagajne (ZZZS), ki ga je vlada potrdila ta teden. Večina bolnišnic je zaradi varčevanja v rdečih številkah. Tako je UKC Ljubljana ravno včeraj sporočil, da je leto 2012 zaključil z manj kot petimi milijoni evrov primanjkljaja (1,1 odstotka sredstev). Ocenjujejo, da so uspešni, saj so obravnavali še okoli 5000 bolnikov v vrednosti osem milijonov evrov, za katere jim ZZZS ni plačal. Tri milijone evrov so prihranili (predvsem z zmanjšanjem stroškov dela), pet milijonov izgube pa jim je ostalo. V UKC zdravijo vse bolnike, ki zdravljenje nujno potrebujejo, pa čeprav imajo zaradi tega primanjkljaj. Finančne težave pa je opaziti pri podaljšanju čakalnih dob.

Drugače pa je z zasebniki, ki praviloma zdravijo točno toliko bolnikov za ZZZS, kolikor jih ta plača, in tako niso v izgubi. Prav zato preseneča odločitev ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da denarja za odpravo čakalnih dob na specialistični ravni ni namenil bolnišnicam, temveč samo specialistom zasebnikom.

S prvim julijem bo tako več specialističnih pregledov na voljo pri desetih koncesionarjih, ki jim je minister program razširil (skupaj bodo prejeli dodatnih 340.000 evrov), in dvema novima koncesionarjema (glej tabelo). Pet novih koncesionarjev (treh minister še ni izbral) bo skupaj prejelo 296.377 evrov. Več pregledov, predvsem psihiatričnih in ginekoloških, bo tudi v zdravstvenih domovih, ki bodo zanje tudi dobili dodatnih 438.000 evrov. Na ministrstvu so povedali, da bodo tudi bolnišnice letos opravile več ambulantnega dela kot lani, a bodo denar zanj zagotovile same s prestrukturiranjem zdravljenja. Več bolnikov kot do zdaj bodo zdravile v (eno)dnevni bolnišnični obravnavi ali na domu bolnikov.

Kakšen je bil ključ, po katerem je ministrstvo izbralo ravno naštetih deset zasebnikov za razširitev programov, in ne katerih drugih? Razpisa ni bilo, saj ga zakon ne zahteva. »Ministrstvo je upoštevalo deficitarnost posameznega programa, preskrbljenost, dolge čakalne dobe in realizacijo programa posameznega izvajalca,« so pojasnili. Natančnejših podatkov o merilih nismo mogli dobiti.

Zanimivo pa je, da je med izbranimi tudi Medicor, katerega (so)lastnica je predsednica zdravstvenega sveta in ministrova osebna prijateljica dr. Metka Zorc, po izobrazi patologinja. Druga lastnica je njena sestra Rudolfina Zorc Pleskovič. Koliko dodatnega denarja bo Medicor dobil, ni čisto jasno, saj so nam z ministrstva posredovali podatek o 54.492 evrih, z ZZZS pa, da gre za 86.958 evrov.

Po naših informacijah je bilo do zdaj precej ljubljanskih bolnikov, ki so bili obravnavani v UKC Ljubljana, nato preusmerjenih v MC Medicor v Izoli (tudi to podjetje vodita sestri Zorc), kjer jim je vstavil stent (koronarno opornico) zdravnik iz UKC. Nenavadno nihanje vstavljanja stentov kažejo tudi podatki ZZZS. Kljub temu da na ravni države število vstavljenih stentov raste, se je v UKC število vstavljenih stentov nekaj časa zniževalo (leta 2007 so vstavili 512 stentov, leta 2009 le 470), nato pa je začelo ponovno rasti (lani 658). Ravno v času, ko je v UKC število upadalo, pa je začelo v Medicorju naraščati (leta 2007 le 22, lani pa že 180 stentov). Na spletni strani piše, da deluje v Medicorju intervencijski radiolog Zoran Miloševič, zdravnik, zaposlen za enake in druge posege v UKC. Le da vstavlja stente v Medicorju tudi bolnikom z multiplo sklerozo. Ta postopek je pred kratkim dodobra razburkal (svetovno) javnost kot sporna metoda.