Za Piramido hoče Vinag odškodnino od občine

Mariborska občina bi na Piramidi imela mestni vinograd, a se Vinag zemljišču noče odpovedati.

Objavljeno
25. februar 2014 22.14
Slovenija, Maribor, 13.5.2011 - vinograd foto:Tadej Regent/Delo
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Vodstvu mariborske občine se ni uspelo dogovoriti z Vinagom, da bi odstopil od najema vinograda na Piramidi, kjer bi občina rada uredila mestni vinograd. Upravitelj teh zemljišč ugotavlja, da Vinag zanje skrbi »v skladu z dogovorom«.

Mariborska občina je novembra lani ministrstvu za kmetijstvo in okolje predlagala neodplačni prenos zemljišč z vinogradom na Piramidi v njeno last. Zemljišča so v lasti države, upravlja jih Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS, ki jih je dal v zakup mariborskemu Vinagu. Pogodba med skladom in Vinagom, ki je od julija lani v prisilni poravnavi, je veljavna do konca leta 2019.

Sklad: Zemljišče obdelano v skladu s pogodbo

Na Mestni občini Maribor (MOM) so pojasnili, da se je minister Dejan Židan strinjal, da bi zemljišča prešla v last MOM, a je županu Andrej Fištravcu predlagal, naj se z Vinagom dogovorijo. »Vinag od pogodbe noče odstopiti, razen proti plačilu odškodnine,« je včeraj sporočila občinska tiskovna predstavnica Taja Kordigel. Dejala je, da bo v kratkem Fištravec na sejo mestnega sveta uvrstil točko o prihodnosti Piramide, »s čimer si prizadevamo skozi mestni svet potrditi javni interes«. Na občini pravijo, da se s primerom ureditve Piramide ukvarjajo že več mesecev, ker da je »proučevanje zadeve zaradi nekaterih nejasnih in manjkajočih informacij zelo zahtevno«.

Opozoril o zanemarjenosti približno 4,8 hektara velikega vinograda na mestnem griču na skladu niso potrdili. »Sklad je opravil kontrolni pregled, pri čemer je ugotovil, da je zemljišče obdelano v skladu z dogovorom ali zakupno pogodbo,« je povedala Anka Stopinšek s sklada kmetijskih zemljišč. Dejala je še, da je vinograd že precej dotrajan in bi ga bilo treba vsaj delno obnoviti.

»Piramida propada«

Po nekaterih informacijah pogodba določa, da je Vinag zadolžen za vinograd v ožjem smislu, za vzdrževanje poti, varovalnih brežin in tudi čiščenje grmovja pa MOM. A glede na dosedanje izkušnje in hude finančne težave Vinaga bo mariborski vinar težko izpolnil svoj del obveznosti (oskrba vinograda, dosajanje praznih mest, vzdrževanje), MOM pa za obnovitvena dela na Piramidi letos nima predvidenega denarja.

»Piramida propada in prehaja v stanje, ki ne koristi nikomur,« opozarja mestni viničar Stane Kocutar.