Za ribiče najmanj ribiških milijonov

Odobrenih 24,8 milijona evrov evropskega denarja naj bi bilo na voljo prihodnje leto.

Objavljeno
13. junij 2014 21.36
Portoroz 12.1.2012, ribici med ribolovom foto: Tomi Lombar
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Slovenija bo v prihodnjih sedmih letih (2014–2020) dobila 24,8 milijona evrov iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. To je nekaj več kot v iztekajoči se finančni perspektivi, kar je pomemben uspeh slovenskih pogajalcev, saj je za celoten EU-sklad tokrat namenjenih 6,4 milijarde evrov ali približno sedem odstotkov manj kot v obdobju 2007–2013.

Kljub uspehu slovenskih pogajalcev z ministrstva za kmetijstvo in okolje pa so slovenski ribiči skeptični, saj bo večina denarja namenjena projektom in dejavnostim, ki so samo povezani z ribištvom, morski ribiči pa bodo za razvoj svoje osnovne dejavnosti ali za večjo varnost in obnovo ladjevja dobili zelo malo ali nič.

Za sedem let bo za slovenski ribiški sklad namenjenih skupaj dobrih 29 milijonov evrov, saj bo k omenjenemu evropskemu znesku Slovenija morala dodati od 20 do 25 odstotkov (odvisno od vrste projektov) lastnih sredstev. Od odobrenega denarja bodo milijon evrov namenili za integrirano pomorsko politiko, to je za projekte prostorskega načrtovanja in raziskovanja na morju, 2,34 milijona evrov za zbiranje podatkov o življenju v morju (predvsem projekti zavoda za ribištvo), 1,92 milijona za nadzor (oprema in programska oprema, morda plovilo za ribiške inšpektorje, nikakor pa ne za zaposlovanje inšpektorjev).

Za ribištvo, ribogojstva in lokalna ribiška območja naj bi šlo večino denarja, 19,44 milijona evrov. Kot nam je povedala Snežana Levstik, svetovalka za ribištvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica, bodo denar lahko začeli koristiti prihodnje leto, ko naj bi bil dokončno pripravljen operativni program za razvoj slovenskega ribištva, potrdila pa naj bi ga tudi evropska komisija.

»Pomembno bo pripraviti zelo natančen in uresničljiv program, da bomo lahko izkoristili vsa razpoložljiva sredstva,« je poudarila. Nekaj denarja bi lahko namenili tudi za ribiško infrastrukturo, projekte obalne akcijske skupine, prestrukturiranje ribičev, zamenjavo motorjev, izobraževanje in mentorstvo mladih ribičev, ohranjanje nekaterih posebnih tradicionalnih oblik ribolova, zagotovo pa ne bodo namenili nič za razrez, ker je ribištvo že dodobra zmanjšalo svoj obseg. A končno besedo bo imel operativni program, ko ga potrdijo v Bruslju.