Za Šarca dan brez skrbi

Danes večjih presenečenj ob glasovanju ni pričakovati, roka trajanja Šarčeve koalicije pa ni mogoče napovedati. 
Fotografija: Roka trajanja Šarčeve koalicije ni mogoče napovedati. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Roka trajanja Šarčeve koalicije ni mogoče napovedati. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja za sestavo trinajste slovenske vlade bo po pričakovanjih podprlo 43 poslancev petorčka (LMŠ, SD, SMC, Sab in Desus), računa lahko še na podporo devetih poslancev Levice. Če bosta glasovnico zanj oddala tudi poslanca narodnosti, bi bil lahko ob popolni strankarski disciplini izvoljen celo s 54 glasovi podpore.

»Presenečenj ne pričakujem, Šarec bo nedvomno potrjen kot mandatar, saj ni od nikogar slišati, da bi imel pomisleke glede glasovanja o njegovi kandidaturi. Na kocki je namreč preveč, da bi si poslanci upali glasovati proti. Na kocki je bitka med levico in desnico. Tisti, ki bi 'narobe' glasoval, bi bil hud izdajalec,« pravi Bogdan Biščak, politični analitik.

Morda bi bilo glasov podpore manj, če bi bila že znana dokončna podoba ministrskega kabineta in bi na primer Zdravku Počivalšku ne uspelo ostati minister za gospodarstvo. Ko bo v začetku septembra izvoljena še vlada z ministri petih strank in s podporo Levice, bomo tako sicer dobili neke vrste manjšinsko vlado, ki pa to v resnici ne bo. Že stranke samega petorčka imajo namreč 43 glasov, kar bi zadostovalo za razmeroma udobno vladanje, če se koalicija ne bo ukvarjala predvsem z notranjimi razprtijami in nagajanjem koalicijskih partnerjev. Če bodo le disciplinirani, meni Andraž Zorko, javnomnenjski strokovnjak iz družbe Valicon, bo to zadostovalo za večino glasovanj v državnem zboru, saj se sklepi v parlamentu sprejemajo z navadno večino. Partnerstvo z Levico pa daje koaliciji že kar udobno večino.


Roka trajanja


Ne Valicon in ne Mediana nista izmerila javnega mnenja glede podpore manjšinski vladi. Znano je le, pravi Janja Božič Marolt, da vnovičnim volitvam ni naklonjenih 60 odstotkov volivcev. Preden so se Šarčevi sestavili v koalicijo, pa so v Mediani sicer izmerili, da ima Marjan Šarec v slovenskem volilnem telesu 28-odstotno podporo za sestavo nove vlade. Odstotno točko manj kot prvak SDS Janez Janša.

Roka trajanja koalicije Marjana Šarca seveda ni mogoče napovedati. Vse bi bila gola ugibanja. »To je odvisno predvsem od tega, kdo bo v vladi, ter od nečesa, kar premalo poznamo, to je od Šarčeve potrpežljivosti, trde kože in sposobnosti manevriranja. Se bo čisto človeško sploh znašel v državnih političnih vodah? Ni pomembno, da deluje bolj odločen kot Miro Cerar, pomembnejše je tisto, čemur rečem 'Drnovškovska potrpežljivost',« komentira Biščak, dolgoletni politični sopotnik Janeza Drnovška.

Odločilno bo, dodaja, ali bo Šarec sposoben kaj spustiti mimo, ali bo sposoben tolerirati napake in mala izdajstva koalicijskih partnerjev. »Potrebujemo vlado, ki bo kaj naredila, delali bodo zagotovo, koliko bodo zmožni sprejemati kompromise v prid razvoju gospodarstva in hkrati ohranjanja ali celo povečevanja socialnih pravic, pa je veliko vprašanje. Prednost starih znancev iz prejšnje vlade je zagotovo razumevanje zahtev EU, šibkost novincev pa nezavedanje razkoraka med besedičenjem in udejanjenjem. Dajmo jim priložnost, državo in družbo prevzemajo v odlični kondiciji, za uspešno vladanje imajo torej vse možnosti,« pa pravi Janja Božič Marolt.

Kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja za sestavo trinajste slovenske vlade bo po pričakovanjih podprlo 43 poslancev petorčka. FOTO: Jure Eržen/Delo
Kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja za sestavo trinajste slovenske vlade bo po pričakovanjih podprlo 43 poslancev petorčka. FOTO: Jure Eržen/Delo


Stranke koalicije Marjana Šarca še vedno niso dokončno razdelile resorjev. Odprti ostajata še ministrstvi, in sicer za kohezijo
in zamejce. Ni še tudi jasno kdo bo vodil ministrstvo za gospodarstvo, ki bi ga imela tako SMC, kot SD. Do zdaj dogovorjeni razrez resorjev je tako naslednji: LMŠ bo vodila ministrstva za zdravstvo, notranje zadeve, javno upravo in finance, SD za delo, kulturo in izobraževanje, SMV za pravosodnje in zunanje zadeve, SAB za infrastrukturo in okolje ter Desus za obrambo in kmetijstvo.

Končna verzija koalicijske pogodbe, o kateri so se uskladili v petorčku s podporo Levice, še ni razkrita. Marsikoga pa že skrbi, kaj bo prinesla trinajsta slovenska vlada, ki bo svoje delo začela v ugodnih makroekonomskih razmerah. »Že Cerarjeva koalicija in vlada sta bili izrazito naklonjeni ukrepom povečevanja porabe za namene, ki so predvsem všečni in usmerjeni v določene skupine volivcev, brez učinka oziroma z negativnim učinkom na dolgoročno rast BDP in na reševanje ključnih problemov Slovenije. Podobno kažejo tudi programi strank nastajajoče koalicije in podporne stranke Levica ter zapisi koalicijskega dogovora. Še posebej pa na to kaže ocena povečanja javnih izdatkov za štiri odstotke BDP samo za približno polovico ocenljivih ukrepov iz osnutka koalicijske pogodbe,« opozarja ekonomist in dvakratni finančni minister Dušan Mramor.


Kaj bo z opozicijo


V opoziciji bodo torej tri stranke: SNS, NSi in SDS. Za njenega prvaka Janeza Janšo bo odločilno, kako dolgo bo zmogla ostati skupaj Šarčeva koalicija. Če bo zmogla obstati vsaj dve leti, je z Janezom Janšo konec, meni Biščak. Na desni je namreč po njegovem že veliko ljudi, ki jim postaja jasno, da se s sedanjim prvakom opozicije ne da sklepati koalicij, in to dejstvo naj bi ga počasi že načenjalo. Dlje ko bo trajala Šarčeva koalicija, dodaja sogovornik, več je možnosti, da bo Janši padel ugled v očeh ljudi, torej v očeh svojih volivcev in tudi stranke same.















Preberite še:

Komentarji: