Za stadion vendarle štiri milijone

Javno pismo NK Maribor je hitro prepričalo župana Fištravca, tako da bo Ljudski vrt le dočakal obnovo.

Objavljeno
11. oktober 2017 23.45
Slovenija, Maribor, 28.10.2010 - Ljudski vrt foto:Tadej Regent/Delo
Peter Rak
Peter Rak

Maribor – Današnja izredna seja mestnega sveta bo nedvomno polemična, saj namerava županstvo prihodnje leto najeti 11,6 milijona evrov kredita in izpeljati številne projekte. Obsežnemu naboru investicij se je zdaj pridružila še zahteva Nogometnega kluba Maribor, da občina zagotovi še dodaten denar za obnovo stare tribune nogometnega stadiona, sicer da bodo prisiljeni mednarodne tekme igrati v Stožicah.

Ne gre prezreti, da Mestna občina Maribor ni nenadoma obogatela, temveč se bo zadolžila samo na podlagi reprogramiranja starih dolgov, kar je po mnenju mnogih všečna poteza župana Andreja Fištravca pred lokalnimi volitvami prihodnje leto, da se prikupi volivcem. Največ denarja, pet milijonov evrov, namerava Fištravčeva mestna uprava nameniti za nakup stavbe Probanke, kamor bi preselili Mariborsko knjižnico, preostali denar pa za ureditev nabrežja Drave, Vojašniškega trga in Sodnega stolpa, Vinogradniškega muzeja ter nekaterih cest in kanalizacije.

Občini »zagrozili« z Ljubljano

Dva milijona evrov so rezervirali tudi za obnovo stare tribune Ljudskega vrta, vendar so se v NK Maribor hitro oglasili, da to ni dovolj. Kot zatrjujejo, jim pri Uefi zaradi neizpolnjevanja vseh standardov iz leta v leto gledajo skozi prste, sami pa da so se trudili »z veliko mero vijol'čnega entuziazma in improvizacij«, v prihodnje pa menda tako ne bo šlo več. Namero občine, da bi v prvi fazi za obnovo tribune namenili zgolj dva milijona evrov, so označili za nesprejemljivo, ker da delna obnova ne bi omogočala igranja evropskih tekem, prav tako ne bi mogla funkcionirati nogometna šola, v kateri je dvesto otrok. Da bi podkrepili svoje zahteve, so še navedli, da jim v prihodnje ne bo preostalo drugega, kot da tekme igrajo v Ljubljani.


Navijači NK Maribor bodo kmalu navijali na obnovljenih tribunah. Foto: Tadej Regent/Delo

Kot je včeraj dejal predstavnik kluba za stike z javnostjo Željko Latin, so že kar nekaj klubskega denarja porabili za obnovitvena dela na stadionu, ki je v lasti mesta, tako obsežnih vlaganj, kot je obnova stare tribune, pa si ne morejo privoščiti. Štiri milijone evrov je tako in tako zmanjšan znesek, po prvotni različici bi morali za obnovo nameniti kar devet milijonov, vendar so pripravili nekoliko skromnejši načrt, ki pa bi vendarle zagotavljal standarde. Na vprašanje, ali ne gre nekoliko tudi za izsiljevanje, še zlasti ker se grozi s selitvijo mednarodnih tekem v Stožice, pa je Latin odgovoril, da je projekt obnove že dolgo načrtovan, razen Ljubljane pa v Sloveniji ni ustreznega stadiona, tudi celjski vsem zahtevam Uefe menda ne ustreza.

Očitno so mariborskega župana že prepričali. Na občini namreč pravijo, da bodo dva milijona za ta projekt namenili prihodnje leto, še dva pa leta 2019. Zatrjujejo, da zaradi tega ne bo zmanjkalo denarja za noben drug načrtovan program, dela na stadionu pa naj bi se začela takoj, ko bo potrjen proračun za leto 2018.