Za tretjo fazo urgence 21 milijonov

Za naložbe v zdravstvu predvideva državni proračun približno 24,6 milijona evrov v dveh letih.

Objavljeno
29. september 2015 21.48
lvu-urgenca
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Ministrstvo za zdravje, ki je (ali še bo) letos z evropskimi sredstvi zgradilo deset urgentnih centrov po vsej državi, namerava prihodnji dve leti nadaljevati gradnjo urgence v Ljubljani (21 milijonov), začeti gradnjo ptujskega urgentnega centra (1,6 milijona evrov) in zgraditi nadomestno stavbo za potrebe invalidne mladine na Stari Gori pri Novi Gorici (okoli dva milijona evrov). Za naložbe v zdravstvu predvideva državni proračun torej približno 24,6 milijona evrov v dveh letih.

V urgenci UKC, za katero je bil položen temeljni kamen že leta 2007 in ki sprejme vsako leto okoli 134.000 hudo bolnih in poškodovanih, so začeli graditi tretjo fazo ta mesec. Končana mora biti do marca 2017, a je za dokončanje gradnje potrebna še četrta faza v vrednosti okoli 56 milijonov evrov. Ministrica Milojka Kolar Celarc je odredila recenzijo te faze gradnje, ki bo končana decembra letos, tako da bi lahko morda četrto fazo začeli že med tretjo, smo izvedeli na ministrstvu. Kdaj pa bo diagnostično-terapevtski center, kot uradno imenujejo urgenco, zares dokončan, še ni znano.

Po razrezu proračuna, ki ga mora sprejeti še državni zbor, bo ministrstvo za zdravje leta 2016 razpolagalo z 78,1 milijona evrov, od katerih bo 69,7 milijona evrov integralnih sredstev proračuna. To je 13,6 milijona (24 odstotkov) več, kot je bilo na voljo integralnih sredstev proračuna letos. Ministrstvo za zdravje bo prihodnje leto razpolagalo s četrtino manj denarja kot letos, ko je imelo skoraj 105 milijonov evrov. Od tega je bilo 49 milijonov evrov evropskih sredstev, s katerimi je dokončalo gradnjo desetih urgenc po državi, vendar evropskega denarja prihodnje leto ne bo več.