Za vojsko je letališče v Cerkljah ob Krki nared

Vrednost prenove je bila 75 milijonov. Možnost so tudi za civilno uporabo.

Objavljeno
28. oktober 2015 21.17
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Cerklje ob Krki – Do konca leta bo obrambno ministrstvo za posodobljeno vojaško letališče Cerklje ob Krki začelo postopek pridobitve uporabnega dovoljenja kategorije 1. Do konca tedna pa bo ustanovljena medresorska skupina, ki bo preverila možnost razvoja civilnega dela letališča.

»S to kategorijo bo možna uporaba letališča v slabšem vremenu in z uporabo navigacijskih sredstev,« je dejal Jože Lacko, na Morsu vodja nadgradnje letališča, ki traja od leta 2006: »Postopek za vložitev dovoljenja bo stekel še letos. Opravljamo zadnja dela, povezana z uporabo vzletno-pristajalne steze. Luči že gorijo, pred 14 dnevi je bil opravljen tehnični pregled za navigacijska sredstva. Pričakujemo, da bo postopek agencije za civilno letalstvo končan v dveh do štirih tednih.«

Vrednost prenove letališča – v gradnji sta še hangar za tehnično vzdrževanje letal in skladišče za gorivo – bo 75 milijonov evrov, pet milijonov manj od investicijske ocene vrednosti vseh del. Od tega Nato prispeva 40 milijonov evrov.

V preteklosti so posamezna podjetja že izrazila interes za postavitev proizvodnih hal na severni strani piste, na lokaciji, za katero je država sprejela državni prostorski načrt za gospodarsko cono Feniks.

»Z ministroma za gospodarstvo in infrastrukturo smo si danes ogledali obstoječe stanje,« je danes v Cerkljah ob Krki dejala obrambna ministrica Andreja Katič: »Sklenili smo, da bo do konca tedna imenovana medresorska skupina, ki bo opravila podrobnejšo analizo in predstavila možnosti za naprej. Prvo vprašanje je, ali bi bilo letališče mogoče odpreti tudi za civilne namene in kaj bi bilo treba za to še narediti. Možna bi bila tudi gradnja centra varne vožnje. Del vojaške infrastrukture bi lahko uporabljali za civilne namene.«