Za zdaj najslabše kaže mandljevcem

Občina je vrnila Park Sonce. Kdo bo potegnil najkrajšo: piranska občina, Marina, Lucijčani ali drevesa?

Objavljeno
18. januar 2016 23.13
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Lucija – Po zadnjih dogodkih vse kaže, da bodo v sporu dveh zaradi Parka Sonce najkrajšo potegnili tretji in četrti: Lucijčani in mandljevci. Čeprav je piranski župan Peter Bossman doslej kategorično zanikal možnost, da bi zemljišče vrnili Marini Portorož in je posest branil celo z varnostno službo, je vse bolj priljubljen lucijski park občina včeraj uradno vrnila v posest Marine Portorož.

Poleg tega nastaja nenavaden kompromis: Marina je za zemljišče za polovico znižala ceno, po kateri ga je pripravljena prodati občini, ta pa je pripravljena odstraniti drevesa.

Direktor Marine Portorož Sebastjan Selan je pričakoval, da se bo uradne predaje parka udeležil tudi župan Peter Bossman, a se to ni zgodilo. Prišel ni niti nihče od podžupanov ali direktorica občinske uprave, ampak le uslužbenki in občinski odvetnik. Iz občinske uprave so pojasnili, da nikoli ni bila predvidena županova navzočnost v Luciji, saj da je že dolgo prej vedel, da bo moral na včerajšnji dan biti na sestanku odbora regij EU na Cipru.

Puščica nezadovoljstva proti županu

Pri predaji 14.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča se je zgodil nenavaden zaplet; delavci Okolja Piran so pred dvema dnevoma porezali mandljevce in jih nekaj ur prej poškropili proti zajedavcem, med predajo pa so komunalni vrtnarji začeli obkopavati drevje, ker da je prav zdaj idealen čas za to. Urejanje parka so na zahtevo občinskih uradnic prekinili. V zapisniku so nato ugotovili, da je v parku, na območju, ki je prešlo v last Marine, 34 mandljevcev, en borovec, tri kamnite skulpture, vodomet, deset klopi in štiri visoke parkovne svetilke.

Predsednik sveta KS Lucija Franko Fičur je bil nad vrnitvijo posesti zgrožen: »To, kar je storil župan, je korak, ki ga ne razumem. Nekaj se je moralo zgoditi v zakulisju, česar mi ne vemo. Ni jasno, zakaj bi najprej z varnostno službo 24 ur na dan varovali posest, potem pa od tega čez noč odstopili. Zadržati bi morali posest in pustiti Marini tožbo za motenje posesti. Sodišče bi verjetno kmalu odločilo, toda ni razlogov za začasno odredbo. Sklicali smo sejo sveta. Krajani so ogorčeni. Po tej nerazumni potezi se bo puščica nezadovoljstva prebivalstva obrnila proti županovemu uradu.«

»Park za Lucijčane še ni izgubljen«

Iz občinske uprave so pozneje sporočili, da si je občina prizadevala dogovoriti o odkupu zemljišč, vendar so bila razhajanja pri ceni previsoka. Marina je najprej zahtevala 3,6 milijona evrov (brez DDV), nato pa je znesek znižala za več kot polovico, na 1,5 milijona brez davka, kar je še vedno več kot 100 evrov za kvadratni meter. V občinski upravi poudarjajo, da je po Gursovih podatkih zemljišče vredno 387.000 evrov in da so zanj ponudili 446.000 evrov. Občinski svet je 26. novembra lani sprejel sklep o pripravi podrobnega prostorskega načrta (OPPN), po katerem bo na površini mogoče urediti park, če dogovora o odkupu zemljišč ne bi dosegli, pa bo OPPN omogočil razlastitveni postopek. »Dejstvo, da je Marina začasno prevzela posest, torej nikakor ne pomeni, da bo Lucija trajno izgubila svoj priljubljeni park. Občina ne nasprotuje nameri Marine, da park proda tretji osebi, vendar bi se v tem primeru morala občina odločiti o uveljavitvi predkupne pravice,« so včeraj sporočili iz županovega kabineta, kjer poudarjajo, da Marina zahteva vzpostavitev zemljišča v prvotno stanje v 30 dneh. Pravijo, da bodo v tem primeru od Marine zahtevali povrnitev investicije v park v višini 270.000 evrov. Slavica Tucakov je pojasnila, da ima občina pravico zahtevati odškodnino za vlaganja, saj je zanje dobila soglasje Marine Portorož, in to za najmanj petih let, do zdaj pa je minilo komaj poldrugo leto.

Selan: Če dogovora ne bo, bomo park ogradili

Sebastjan Selan je povedal, da je občina privolila v umik vsega iz parka in da bo na njihovo zahtevo odstranila tudi drevesa. Dodal je, da so občini za to in za pogajanja dali še mesec ali dva: »Nikakor ne bomo čakali na drugo leto!« Po njegovem ne vidijo težav, če občina razglasi javno dobro, toda razglasitev mora potekati po določenih pravilih. »Zemljišče prodajamo in imamo že dve resni ponudbi,« je dejal Selan.

Glede na to, da lastniki Marino Portorož prodajajo že dve leti in glede na informacije, da sta dva kupca že dala zavezujoči ponudbi, a precej nižji od pričakovanj, smo od Selana hoteli izvedeti, kdaj bo prodaja resnično opravljena, vendar ni hotel odgovoriti, ker da že od avgusta lani ni več predsednik uprave Term Čatež. Povedal je, da obstaja resna možnost, da bi plačali komunalni prispevek za gradnjo nove Termalne Riviere na velikem parkirišču pred marino in da bi bil znesek večji od tistega, ki bi ga občina plačala za Park Sonce. Če bi občina sprejela OPPN za Termalno Riviero, bi tako z denarjem od komunalnega prispevka lahko kupila Park Sonce in še ostalo bi ji za proračun, pravi Selan. »Vendar se okoli te možnosti še nismo resno začeli pogovarjati, saj se z nami nihče ne pogaja, ampak si samo dopisujemo prek odvetnikov. Če dogovora ne bo, bomo zemljišče ogradili in zaprli za javnost,« je napovedal Selan.