Zabave v pirniški Lipi so v posmeh pravni državi

Neprijavljena prireditev z elektronsko glasbo je vznemirila krajane, kateri opozarjajo na neučinkovitost državnih organov.

Objavljeno
22. november 2013 20.34
SLO., ZG. PIRNICE, 7.8.2013, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Medvode – V Lipa clubu je bila sinoči spet velika zabava z elektronsko glasbo, ki se je nadaljevala v današnji dan, čeprav ni bila prijavljena na upravno enoto, niti o njej nista bila obveščena občina in policija. Lastniki za obratovanje po 22. uri nimajo dovoljenj, a v posmeh inšpekcijskim službam, policiji in pravni državi nočne zabave organizirajo že od sredine avgusta, zgroženi ugotavljajo Pirničani.

Kdo bo odgovarjal ob morebitni nesreči?

Ker prireditve do zdaj niso bile množično obiskane, se krajani, ki so proti oživitvi diskoteke, pred katero je množica 23. decembra 2005 do smrti poteptala tri dekleta, niso pritoževali. Tokratna zabava pa jih vznemirja zlasti zaradi objave na facebooku, kajti obiskovalce pozivajo k udeležbi na neprijavljeno prireditev. Kdo bo odgovarjal ob morebitni nesreči in kdo je odgovoren, da lokal obratuje po 22. uri, zanima Pirničane.

Policija pojasnjuje, da zakon o javnih zbiranjih v 12. členu določa, katerim subjektom ni potrebno prijavljati javnih prireditev, tretji odstavek 4. člena zakona o javnih zbiranjih pa določa, da se šteje, da subjekti v svojih poslovnih prostorih prireditve organizirajo kot svojo redno dejavnost, če jih organizirajo vsak vnaprej določen dan v tednu ali drugih časovnih razmikih, vendar vsaj 12 dni v razdobju enega leta. Zgroženi krajani opozarjajo, da Lipa ne sme obratovati po 22. uri. Toda pravna vrzel je v tem, da je na praznični dan mogoče prireditve podaljšati do jutranjih ur.

Tržna inšpekcija izrekla že za 49.600 evrov glob

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić pravi, da ji »ob primeru Lipa stojijo lasje pokonci. Pravna pravila so nekaj, morala pa je nekaj drugega. Žal za moralne kršitve ni predpisanih sankcij«, ugotavlja. »Inšpektorji ne smemo omejevati gospodarske dejavnosti, s pravnimi sredstvi pa si prizadevamo, da zavezanec ravna skladno s pravili. Druga stvar je, ko zatajijo moralne norme in nekdo išče pravne vrzeli.«

Od prejetja obvestila, da Lipa club obratuje, pa do danes je inšpektorat opravil 16 nadzorov, pri katerih je ugotovil 31 prekrškov, za katere je bilo pravni osebi Viro-Timu in odgovorni osebi Mileni Zavašnik izrečeno skupaj 49.600 evrov glob, in sicer v devetih primerih s plačilnimi nalogi, v šestih pa je bila izdana odločba o prekršku. Ker je pooblaščenec Viro-Tima proti vsem izrečenim globam vložil zahteve za sodno varstvo, o tem odloča okrajno sodišče v Ljubljani. Šele ko bodo zadeve pravnomočne, bi na predlog občine lahko lokalu začasno ali trajno prepovedali opravljanje gostinske dejavnosti, pravi Grlićeva.