Začasno premirje v Tešu

Odpuščanj ne bo, kadrovska prenova se nadaljuje. Ob Teš6 poškodovan še Teš4.

Objavljeno
27. maj 2016 17.57
Teš
Brane Piano
Brane Piano
Ljubljana, Šoštanj - Sporočila s Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in iz Termoelektrarne Šoštanj (Teš) ter Sindikata Teša po pogajanjih si vsaj v enem niso enotna. Direktor Teša Arman Koritnik obljublja, da ne bo nikogar izmed 26 presežnih delavcev odpustil, dokler jim ne najde nove službe, predsednik Sindikata Teša Danilo Tajnik pa pravi, da bodo vsi delo obdržali znotraj elektrarne.

To pa je tudi edina sprememba po pogajanjih med Sindikatom dejavnosti energetike Slovenije (SDE) v četrtek popoldan v Ljubljani in pogovorih Sindikata Teša z vodstvom HSE v petek dopoldan v Šoštanju.

Pogajanja o programu presežnih delavcev zaradi racionalizacije in optimizacije poslovanja v Tešu so po mnenju HSE vendarle dosegla pomemben napredek, čeprav še niso zaključena. Koritnik si bo prizadeval, da nihče ne bo ostal brez službe, čeprav v zvezi z zmanjšanjem števila delavcev s 358 na 329 do koncu leta zdaj pravi le, da »bi tako lahko bilo«.

Program premeščanja delavcev na slabše plačana dela se bo nadaljeval. Po njem je Koritnik doslej pogodbe za nova in slabše plačala- »primerna«, pravijo v Tešu - delovna mesta ponudil 172 zaposlenim, do četrtka pa jih je podpisalo 94 delavcev. V naslednjih dneh pa bo od 118 presežnih delavcev še 92 delavcem ponudil pogodbe za druga delovna mesta. Tistih okoli 26 povsem odvečnih torej vsaj zaenkrat ostaja v elektrarni.

Kot so se še dogovorili pogajalci, bosta obe strani po dokončanju premeščanja delavcev začeli pogajanja o plačni politiki, ki bo plače v tarifnih in plačnih razredih uskladila s poslovnim načrtom Teša za leto 2018 in bodo o tem podpisali nov socialni sporazum.

Danilo Tajnik je dogovor razumel malce drugače: »Dobili smo zagotovilo, da nihče ne bo končal na cesti ali pri drugem delodajalcu, za vse delavce pa bodo našli delo znotraj Teša. Program reorganizacije bodo dokončali, mi pa bomo vsako novo pogodbo o zaposlitvi pravno preverili in po potrebi poslali na sodišče.«

Da se znajo razmere v Tešu nekako umiriti, kaže tudi Koritnikovo pismo sindikatu, v katerem pravi, da »plan poslovanja za leto 2020 kaže pozitive trende, kar pomeni, da bi lahko takrat poslovali pozitivno in tudi zaposlovali«.