Zahtevajo pripravo sistemskega razvoja zaposlovanja

V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo so začeli zbirati podpise za peticijo Postani ambasador dostojnega dela.

Objavljeno
29. november 2013 17.55
*rsi* MNENJA/SOBOTNA
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana - V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo podpirajo idejo mehanizma Jamstev za mlade, ne strinjajo pa se s tem, kako so bili ukrepi za program Jamstvo za mlade, ki so v javni razpravi, pripravljeni. Opozarjajo na pomanjkanje sistemskega pristopa. Začeli so zbirati podpise za peticijo Postani ambasador dostojnega dela.

V gibanju opozarjajo na pomanjkanje sistemskega pristopa reševanja brezposelnosti na dolgi rok ter na nepripravljenost ministrstva na sodelovanje. Z omenjeno peticijo se zavzemajo za povrnitev ter priznanje pravic delavcem, prekernim delavcem in brezposelnim.

Predsednik Gibanja Marko Funkl meni, da ministrstvo z nekaterimi ukrepi gasi požar trenutne situacije na trgu dela. V gibanju zahtevajo pripravo sistemskega razvoja zaposlovanja v Sloveniji. V gibanju odgovorna ministrstva za delo, za gospodarstvo in za finance pozivajo k takojšnji koordinirani pripravi načrtov za razvoj zaposlovanja v Sloveniji, ki upošteva koncepte dostojnega dela in v samo pripravo vključuje civilno družbo ter drugo zainteresirano javnost.

Zahtevajo pa tudi takojšnje prenehanje slabšanja položaja prekernih delavcev skozi dodatno obdavčevanje samostojnih podjetnikov, delavcev preko avtorskih in podjemnih pogodb. Pozivajo ministrstvo za finance in vlado k spremembi zakonodaje, po kateri se s 1. januarjem 2014 povišujejo dajatve za avtorske honorarje in podjemne pogodbe.

V skladu s predlaganim programom Jamstvo za mlade, ki ga je ministrstvo za delo v četrtek dalo v javno razpravo, bo mladim v štirih mesecih po prijavi v evidenco brezposelnih ponujena zaposlitev, usposabljanje ali izobraževanje. Skupno bo za ukrepe v letih 2014 in 2015 namenjenih več kot 153 milijonov evrov, so povedali na ministrstvu za delo.