Zaključen postopek glede suma prejemanja nedovoljenih daril Jožeta Podgorška

KPK je ugotovila, da iz zadeve izhajajo sumi storitve kaznivega dejanja, primer je predala tožilstvu, prijave pa sama ni sprejela v nadaljnjo obravnavo.
Fotografija: Jože Podgoršek. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Jože Podgoršek. FOTO: Leon Vidic/Delo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sporočila, da je zaključila postopek glede domnevnih nepravilnosti pri sprejemanju daril v povezavi s podjetjem KŽK Kmetijstvo, nekdanjim ministrom za kmetijstvo Jožetom Podgorškom in Skladom kmetijskih zemljišč Slovenije.

KPK je ugotovila, da iz zadeve izhajajo sumi storitve kaznivega dejanja, zato je primer julija 2022 predala tožilstvu, prijave pa sama ni sprejela v nadaljnjo obravnavo. Objava novice je v skladu z odgovorom tožilstva, da ne ogroža (pred)kazenskega postopka.

Komisija je sicer postopek uvedla na podlagi prijave iz aprila 2022. Preučila je relevantne medijske objave ter pridobila podatke, dokumentacijo in pojasnila ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Hotela Bohinj in gospodarske družbe KŽK, kmetijstvo, d. o. o.

Komisija je, kot pojasnjuje, v okviru predhodnega preizkusa glede okoliščin nastanitve sicer zaznala določena razhajanja v prejetih pojasnilih: »Ker se je glede problematike podajanja neresničnih informacij in dejstev javnosti, medijem in pristojnim organom opredelila že v načelnem mnenju, izdanem leta 2020, se zaradi ekonomičnosti postopka in preprečitve morebitnega poseganja v (pred)kazenski postopek ni odločila za nadaljnje preverjanje resničnosti navedb, ki jih je medijem in javnosti o okoliščinah prenočitev v predmetni zadevi podal nekdanji minister«.

image_alt
Jože Podgoršek umazal samooklicano čisto petko

Spomnimo, Jože Podgoršek je aprila lani zaradi 'neplačanega računa' odstopil. Kot je dejal takrat, je »odstopil izključno zaradi prepozno plačanega računa in s tem prevzel odgovornost za svoje dejanje. To je dejstvo, ki ga obžalujem. Obžalujem pa tudi, da so mojo površnost izkoristili tisti, ki so se želeli s tem okoristiti.«

Preberite še: