Zakrajšek: Sprostili smo vso zalogo terenskih postelj

Blagovne rezerve: Po ustreznem sklepu vlade je lahko blago na voljo v najkasneje enem dnevu.

Objavljeno
21. oktober 2015 22.31
S. H., notranja politika
S. H., notranja politika

Ljubljana – Zavod RS za blagovne rezerve ima, kot pojasnjuje njegov direktor Anton Zakrajšek, v svojih zalogah različne vrste blaga, ki bi bile lahko koristne migrantom.

O tem, kaj bi bilo treba sprostiti zanje iz blagovnih rezerv, med seboj usklajujejo ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter uprava za zaščito in reševanje. Poleg artiklov, naštetih v tabeli, so sprostili različne količine še drugih izdelkov iz kategorije proizvodov za zaščito, na primer kombinezone in škornje, ki sta jih zahtevala ministrstvo za zdravje ter uprava za zaščito in reševanje. Od medicinskih pripomočkov so prav tako, na zahtevo omenjenih dveh institucij, sprostili več kot 80 različnih artiklov, denimo gaze, maske, rokavice, preveze, plenice in različne količine okoli 50 različnih zdravil.

 


Koliko zalog imajo na splošno, je tajni podatek, še pravi Zakrajšek in dodaja, da so »količine posamezne vrste blaga odvisne predvsem od dnevne porabe in stopnje samopreskrbe v Sloveniji«. Zavod lahko s sproščanjem zalog začne takoj po sprejetju ustreznega sklepa vlade, najkasneje pa v enem dnevu. Tako so leta 2003 sprostili zalogo koruze, v letih 2010 in 2011 protivirusna zdravila in cepiva proti pandemski gripi, lani pa so, zaradi žledoloma, dali v uporabo električne agregate in peči za ogrevanje ter v ta namen sprostili še petrolej. Sprostili so tudi živila za pomoč socialno ogroženim državljanom, BiH in Srbiji pa ob poplavah namenili zdravila.