Zmagovalka Evrovizije Avstrija

Še preden so vse države predstavile svoje rezultate, je bil izid znan: občinstvo je očarala Conchita Wurst.

Objavljeno
10. maj 2014 19.48
Posodobljeno
10. maj 2014 20.00
Teja Roglič, Vikend
Teja Roglič, Vikend

Z nocojšnjim sklepnim večerom se je v Københavnu končal letošnji Evrosong. Naslednje leto se evrovizijsko dogajanje seli v Avstrijo. Tja ga je ponesla letošnja zmagovalka Pesmi evrovizije Conchita Wurst.

Drugo mesto so zasedli Nizozemci, tretjega pa predfestivalski tihi favoriti Švedi.

Slovenska predstavnica Tinkara Kovač se je uvrstila na predzadnje mesto: prejela je glasove dveh držav, Črne gore in Makednije, in z 9 točkami prehitela Francijo.

Letošnji evrovizijski večer se je od svojih predhodnikov razlikoval tudi po tem, da so se izraziteje kakor v preteklosti v bleščavo dogajanje na in pod odrom vtihotapili odmevi dnevne politike. Kadar koli je namreč ruska pesem prejela 8, 10 ali 12 točk, so dvorano v Københavnu napolnili glasni žvižgi negodovanja, najverjetneje povezanega s trenutno krizo v Ukrajini.

Zakulisje Evrosonga: Tinkara nastopala še ob dveh zjutraj

O dogajanju na Danskem, srečanju tamkajšnjih in slovenskih gospodarstvenikov, ki jih je naša predstavnica Tinkara Kovač povabila s seboj, ter o tem, da se je Slovenija v finale uvrstila brez pomoči sosedov iz nekdanje Jugoslavije, s katerimi si pregovorno radi delimo točke, smo se pogovarjali s Tinkaro in vodjo delegacije Aleksandrom Radićem.

Polfinalne večere so na Evrosongu uvedli pred desetimi leti, od tedaj se je Sloveniji med najboljše uspelo uvrstiti trikrat, prvič je Evropo prepričala Alenka Gotar leta 2007, drugič Maja Keuc leta 2011 in letos Tinkara Kovač s skladbo Round and round.

Tinkara že z dvema vzdevkoma: The Musician in Disneyev lik

Čeprav je slovenska pesem ena redkih, ki je bila delno odpeta v nacionalnem jeziku, in čeprav je Tinkara stavila na minimalizem, ne na vizualne učinke, se je v drugem polfinalu uvrstila med najboljših deset. »Morda smo prepričali prav z drugačnostjo in neposrednostjo. Ko ljudje poslušajo glasbo, se jih mora dotakniti, jih premakniti. Počaščena sem, da sem v zakulisju dobila že dva vzdevka, eden je The Musician, torej glasbenica letošnjega Evrosonga, drugi pa Disneyjev lik, nekaj med Sneguljčico in piščalkarjem,« je v smehu povedala Tinkara.

Da nad slovensko uvrstitvijo v finale na Danskem niso dvigovali obrvi, pritrdi tudi Radić: »Največje presenečenje v prvem polfinalu je bila uvrstitev San Marina, v drugem polfinalu pa to, da se Izrael ni prebil naprej, čeprav je bil na stavnicah visoko. Bilo je nekaj držav, ki so bile na stavnicah na robu finala, med njimi tudi Slovenija, morda smo bili zato za tukajšnje novinarje manjše presenečenje, a so se vsi strinjali, da si to zaslužimo. Tinkaro so hvalili, vokalno je bila odlična. Nihče se na primer ni zmrdoval, zakaj je Slovenija v finalu, Izrael pa ne.«

Bratska glasovanja so iz trte izvita

Tinkarina uvrstitev v finale razbija tudi mit, da se mora Slovenija zanašati predvsem na glasove iz držav nekdanje Jugoslavije. Na Evrosongu namreč letos ni bilo Hrvaške, Srbije in BiH, z nami v drugem polfinalu pa je bila le Makedonija.

Je torej naša ekipa na Danskem našla nove zaveznike? »Na prvih vajah tako ali tako srečaš samo predstavnike držav, ki nastopajo pred in za teboj. V tednu, ko so generalke, pa se družimo vsi. Mi smo se največ družili s predstavniki iz srednje Evrope, nimamo pa velikih glasovalnih prijateljev.

Zanimivo je, da so se v drugem polfinalu naprej uvrstile tri pesmi brez posebnih vizualnih učinkov, Švica, Avstrija in mi, tudi Švica in Avstrija pa imata pogosto težave s prebojem v finale. Morda bi nam države nekdanje Jugoslavije namenile kakšno točko več zaradi simpatičnosti ali poznavanja izvajalca, a pogosto se izkaže, da so ta bratska glasovanja kar malo iz trte izvita.

Lani so bile v polfinalu štiri od teh držav, pa nikomur od nas ni uspelo priti v finale. Letos pa nam je, čeprav je bila z nami v predizboru le Makedonija, ki nam tudi sicer ne namenja veliko glasov, v prvem polfinalu pa se je brez kakršnekoli bratske podpore prvič v finale prebila Črna gora. Če imaš torej dobro pesem in prepričljiv nastop, se nimaš česa bati,« optimistično sklene Radić.

Koncert ob dveh ponoči

Na Tinkarino pobudo letošnji Evrosong za Slovenijo ni bil le glasbena, temveč tudi poslovna priložnost, na Dansko je namreč poleg ekipe in njenega benda odpotovalo nekaj gospodarstvenikov in izbrani izdelki največjih domačih podjetij, ki so jih lahko obiskovalci ob Tinkarinem koncertu v evroklubu tudi pokusili.

»Bilo je super, prišlo je ogromno ljudi, ki sodelujejo s slovenskim veleposlanikom na Danskem, med seboj so se spoznali in gotovo smo ustvarili sinergijo. Nad mojim bendom in mano pa so bili v evroklubu tako navdušeni, da so me povabili nazaj in sem v noči s petka na soboto ob dveh zjutraj še enkrat pol ure igrala v živo,« je povedala pevka.

Pa je na Danskem izkusila tudi sloveče evrosongovske zabave ali to ni bilo mogoče, ker sta bili z njo hčerkici? »Lahko bi šla, otroci ponoči tako ali tako spijo,« je odgovorila v smehu. A ekipa je imela preveč dela, od jutra do večera so bili v dvorani in so komaj izračunali, kdaj si bodo vzeli čas za kosilo. »Pomembno je tudi, da imaš spočit glas, zato smo hodili spat takoj, ko smo končali vse obveznosti. Kar pa je bilo tako ali tako ob enih zjutraj, zato niti za spanje ni bilo veliko časa,« je za konec povedala Tinkara.