Zamudo v Planici bi plačala Slovenija

Gradnja nordijskega centra: Večino del bi morali končati do februarja prihodnje leto. Evropski denar ni ogrožen.

Objavljeno
04. december 2014 22.21
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Planica – Kljub oblačnemu vremenu je v snežno belino odeta Planica včeraj očarala predstavnike evropske komisije, ki so si ogledali gradbišče 40 milijonov evrov vrednega nordijskega centra Planica.

Raphaël Goulet, ki je vodil delegacijo evropske komisije v Planici, pričakuje, da bodo glavnino del v nordijskem centru končali do februarja prihodnje leto, in ne pozna razlogov za to, da bi bilo evropsko financiranje projekta ogroženo. Zadnji rok za izdajo računov evropski komisiji za opravljena dela je oktober prihodnje leto. Če Sloveniji projekta do takrat ne bo uspelo končati, evropskega denarja ne bo treba vračati, ampak bo morala dokončanje financirati sama, je povedal Goulet. 

Evropski denar za Planico ni ogrožen

Konec 2015 se izteče zadnji rok za financiranje 40 milijonov evrov vrednega nordijskega centra Planica iz virov evropske finančne perspektive 2007-2013. Če bodo graditelji v Sloveniji rok zamudili, bo zaključek gradnje morala plačati Slovenija in o tem Bruslju poročati do konca marca 2017.

V evropski perspektivi 2014-2020 evropska komisija ne bo več financirala infrastrukturnih projektov, kakršen je planiški, zato denarja za nordijski center ne bo in ga je treba počrpati iz perspektive 2007- 2013, je pojasnil Raphaël Goulet, vodja delegacijo evropske komisije, ki si je med obiskom v Sloveniji ogledala tudi gradbišče nordijskega centra Planica.

Z obiskom so bili predstavniki evropske komisije, ki so se prišli seznanit s potekom projekta in ne na kontrolo, zadovoljni, je povedal Jelko Gros, direktor zavoda Planica. Gostov ni seznanil s problemi, ampak, kot je dejal, z izzivi, ki jih še čakajo do zaključka gradnje. Doslej so iz evropskih virov po Grosovih besedah za 40 milijonov evrov vreden projekt počrpali že krepko čez polovico denarja, natančnejših podatkov pa včeraj ni imel. Trdi, da bodo zadnji račun za evropsko financiranje projekta v Bruselj poslali do konca oktobra prihodnje leto, ko se izteče rok. Takrat bodo vsa dela zaključena, verjame Gros, pa čeprav se je zima v Planici s prvim sneženjem včeraj le začela.

Gradbincev sneg ne bo oviral, da ne bi pravočasno zgradili vseh naprav in objektov, je prepričan Gros. Hrbtišče letalnice je končano. Betonska dela na naletu so včeraj ustavili, ker po gozdni cesti zaradi snega do naleta niso mogli pripeljati betona. Gradbinci naj bi nalet končali do konca tega meseca, tako da bi letalnico pred marčevskim tekmovanjem lahko začeli zasneževati s kompaktnim snegom sredi januarja. Pri tem bodo nadaljevali z drugimi deli na letalnici (vgradnja instalacij in opreme, postavljanje ograj).

Kljub zimskim razmeram bo do konca februarja končano betoniranje na osrednjem tekaškem stadionu, katerega dobršen del bo vkopan pod zemljo, nadaljevali pa bodo z obrtniškimi deli, vgradnjo instalacij in opreme. Za ureditev tekaških prog in gradnjo dveh mostov prek glavne ceste bodo še objavili razpis, zaradi težav Imosa, ki ni dokončal del na objektu Čaplja in v neposredni okolici, pa bodo objavili še en razpis za dokončanje teh del, je povedal Gros.

Zagotovila o pravočasnem dokončanju gradnje so prepričale tudi Raphaëla Gouleta, saj je pohvalil smelost vseh akterjev v Planici.