Zapornice odkrivajo probleme zdravstva

Nujna medicinska pomoč Koprski reševalci opozarjajo, da jih bolnišnica ovira na nujnih vožnjah

Objavljeno
17. marec 2015 19.42
Zapornice pred bolnišnico povzročajo težave
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola – Vodstvo ZD Koper, ki še vedno upravlja prehospitalno (PHE) enoto nujne medicinske pomoči v prostorih Splošne bolnišnice Izola, se je pritožilo, da jim vodstvo bolnišnice postavlja ovire pri izvozih, saj morajo na nujne vožnje peljati mimo zapornic parkirišča, kjer bi lahko nastal zastoj.

»Ne da bi nam sporočilo, je vodstvo bolnišnice zaradi potreb gradnje urgentnega centra določilo izvozno pot reanimobila skozi avtomatsko zapornico parkirišča pred SB Izola. Zaradi tega nastajajo nesprejemljivi zastoji, saj v koloni čakajoča vozila nimajo možnosti umika. Torej mora zdravniška ekipa na nujni vožnji čakati voznike, ki vtikajo potrdila o plačilu v parkirni avtomat ob zapornici,« je zapisal direktor Zdravstvenega doma Koper Matevž Ravnikar. Dodal je, da so o tem obvestili vodstvo bolnišnice, a niso prejeli odgovora, z inšpektorata za cestni promet in izolskega mestnega redarstva pa so jim odgovorili, da niso pristojni za reševanje takšnih zapletov.

Neurejeni odnosi med zavodoma

Včeraj sta bila direktor zdravstvenega doma in direktor izolske bolnišnice na skupnem sestanku v Ljubljani in bi lahko v normalnih okoliščinah sama zgladila nesporazum. Toda začasni direktor SB Izola Radivoj Nardin je odgovoril, da so navedbe iz ZD Koper netočne in posledica kompleksnejših neurejenih odnosov med zavodoma in da si tudi sam prizadeva za njihovo rešitev. »Večkrat sem že pozval, da bi morali odprta vprašanja reševati skupaj s predstavniki ministrstva za zdravje, saj gre za sistemske in organizacijske neurejenosti. Problem zapornic sploh ni tako alarmanten, kot ga opisuje vodstvo ZD Koper, saj se še ni zgodilo, da bi reanimobil čakal zaradi vrste pred zapornicami. Tudi sicer ima vratar videonadzor in bi lahko v primeru nujne vožnje in kolone vozil dvignil zapornico in tako sprostil izhod. Verjetno je še nekaj drugih možnih načinov reševanja te motnje, na primer ta, da bi reanimobil puščali pred zapornicami,« je dejal Nardin in dodal, da je enota PHE samo začasno v prostorih, ki so za parkirno zapornico. »To bo trajalo le še tri mesece, dokler novega urgentnega centra ne zgradijo do te faze, da se bo PHE lahko vrnila v svoje stare prostore.«

Kriva je slaba organizacija

Zaposlene v enoti nujne medicinske pomoči ter vodstvo zdravstvenega doma in bolnišnice pa v resnici veliko bolj moti cela vrsta nesporazumov in nerodnosti, ki izhajajo iz organizacijsko nedefiniranega sistema sodelovanja zdravstvenih domov (nujne medicinske pomoči) in bolnišnic v urgentnih centrih. V takšnih razmerah morajo zaposleni v enoti PHE plačevati dražjo parkirnino kot drugi zaposleni v bolnišnici, vodstvo zdravstvenega doma se boji, da bo izgubilo dejavnost in s tem lep kos prihodkov, vodstvo bolnišnice pa trdi, da jim ZD Koper ni plačal za več kot 400.000 evrov stroškov v zadnjih petih letih bivanja v bolnišnici. Neurejeni odnosi zdravstvenih služb povzročajo med njimi konflikte, na katere opozarja direktor zdravstvenega doma s pravzaprav zanemarljivim problemom zapornic.