Zaposleni in nekdanji zaposleni žrtve Javorjevih pogrebcev

Likvidacija - upravitelj finančni upravi izdajal lažne podatke in prikrival dejstva, a sodišče ne ukrepa.

Objavljeno
20. december 2014 15.23
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Prestranek – V odvisnih družbah Javorja Pivka, d. d., v likvidaciji delavci ne dobivajo redno plač, prispevkov nimajo plačanih za več mesecev. Likvidacijo vodi upravitelj, ki je davkariji sporočal lažne podatke ali pa jih ni, čeprav bi jih moral, davkarija pa mu izreka le plačilo glob. Da likvidacijski upravitelj ne izvršuje dogovora o sodni poravnavi z nekdanjimi zaposlenimi, sodišča ne zanima, žrtev agonije pa so nekdanji in sedanji zaposleni.

»Očitno smo žrtev zakonodaje: ne le, da je mogoče nekaznovano izdajati lažne listine, ampak ni niti sredstva, ki bi kršitelja prisililo k spoštovanju odločitev sodišča. Likvidacijski upravitelj si je privoščil poslati davčni upravi podatke, da nam je izplačal plače, ki nam jih dolguje za leto 2012, mi pa smo nato prejeli napačne informativne izračune dohodnine. S posledicami se je moral spopasti vsak sam, mnogi smo imeli nevšečnosti in dodatne stroške pri uveljavljanju otroških dodatkov, štipendij in drugih socialnih transferjev,« pravi nekdanja vodja službe za uvoz in izvoz v pivškem Javorju Asta Smrdelj, ki je delo izgubila štiri mesece po uvedbi prisilne poravnave julija 2012. Likvidacijski upravitelj Milan Šilc je številne Javorjeve vodstvene kadre nadomestil s svojimi, na primer svojega sina je postavil za vodjo prodaje v Vezanih ploščah in menda je to njegova prva zaposlitev.

Delavci si ne upajo spregovoriti

Zaposleni delavci hočejo ostati anonimni. »Kdor kaj preveč reče ali kdor noče delati brezplačno, so mu Javorjeva vrata navzven na stežaj odprta,« nam je vzdušje, ki vlada v enem izmed štirih Javorjevih proizvodnih d. o. o.-jev, opisala delavka, ki niti sama ne ve, koliko mesecev ji delodajalec ni plačeval prispevkov. Druga delavka nam je zaupala, da nima plačanih prispevkov za 19 mesecev. Davčni dolžnik Javor Furnir po javno objavljenih podatkih dolguje od 300.000 do pol milijona evrov prispevkov in davkov, Javor, d. d., v likvidaciji pa od enega do desetih milijonov.

Neplačevanje prispevkov pa ni edina kršitev. Likvidacijski upravitelj je izplačeval plače, a tega ni prikazoval davčni upravi. Večja skupina nekdanjih zaposlenih, ki so podatke zbrali za približno 50 nekdanjih delavcev, je zoper Javor Pivka v likvidaciji leta 2013 vložila tožbo zaradi neizplačila plač, regresa in odpravnin za leto 2012. Aprila sta strani sklenili sodno poravnavo. Tožniki so se odpovedali delu pravic, toženec pa se je zavezal, da bo obveznosti do nekdanjih zaposlenih (od približno 5000 do 20.000 evrov na osebo) začel poravnavati septembra po petnajstinah. Toda niti to se ni zgodilo, nekdanjim Javorjevim delavcem, ki so praviloma starejši od 50 let, pa so na sodišču pojasnili, da bi moral vsak posebej sprožiti postopek izvršbe za prisilno poplačilo. »Iz katerega računa bi potem dobili denar? Računi v Sloveniji so vsi blokirani. Bi denar morda dobili z avstrijskega, prek katerega posluje?« sprašuje nekdanji zaposleni v Javorju. Poleg tega bi morali brezposelni delavci sami poravnavati stroške izvršbe, ti pa bi znašali približno 140 evrov na osebo za vsak mesec, ko likvidacijski upravitelj ne bi poravnal obveznosti.

Upravitelj delavce obtožil izsiljevanja

Oktobra so delavci Milana Šilca opozorili na neuresničitev dogovora na sodišču, njihovo pismo pa je likvidacijski upravitelj označil za izsiljevanje, ki ogroža hranitev sedanjih delovnih mest in socialno varnost zaposlenih. Pojasnil jim je, da so do zdaj poplačali približno 950.000 evrov priznanih terjatev, da z likvidacijo zaradi izrednih razmer zaostajajo pol leta, da pa to ne pomeni, da se poplačilu izogiba. Upravitelj na naša številna vprašanja ni odgovoril, ker da z njimi posegamo v interne zadeve likvidacije. Potrdil nam je le, da postopek prodaje odvisne družbe Furnir še poteka. Iz drugega vira smo izvedeli, da so po julijskem zastoju proizvodnje v družbi Javor Furnir ponovno začeli delati, dela pa imajo za poldrugi mesec. Likvidacijski upravitelj Šilc je delavcem Furnirja te dni poravnal minimalne plače za september in obljubil plače za oktober. Neuradno smo izvedeli, da če postopek prodaje Furnirja ne bo končan do konca leta, bodo premoženje Furnirja, to so zemljišča, ki so pod hipoteko bank upnic, in stroji, ki so jih pred leti kupili z državno pomočjo, nato pa prodali Hypolizingu, začeli prodajati po delih.

Vsaj nekateri delavci iz Lameliranega programa, ki so že preživeli stečaj prejšnje odvisne družbe Pohištvo, ta je v stečaj povlekla še Javorjevo invalidsko podjetje IPP, čakajo septembrsko minimalno plačo, številni delavci pa ne vedo, kako je s plačilom prispevkov za socialno varnost. V družbi Vezane plošče proizvodnja poteka, plače za oktober so večinoma poravnane, vsi stroški pa ne. V to družbo so poskušali po pogodbi za določen čas prezaposliti delavce iz Furnirja, a je sindikat delavce pravočasno opozoril, da bi jim bile s tem prekinjene dosedanje pogodbe z Javor Furnirjem, d. o. o., in izgubljene vse pravice iz njih.

Inšpektorat izreka samo globe

Z inšpektorata za delo so za Delo pojasnili, da so v družbi Javor od leta 2012 opravili več nadzorov in večkrat ukrepali z izrekom glob. Te so izrekali tudi na podlagi prijav v zadnjem času, nekateri postopki pa še niso končani. »Ko smo bili še zaposleni, smo delovnemu inšpektorju predali najmanj 30 pisnih prijav zaradi kršitev, te so bile tudi po letu 2012. In kaj se je zgodilo? Nič. Toliko o pozivih delovnega inšpektorata, naj ljudje prijavljajo prekrške,« je ogorčena Asta Smrdelj. Na finančni upravi pa so nam pojasnili, da nam na vprašanja o tem, kako so ukrepali zaradi izdaje lažnih podatkov in drugih kršitev, zaradi varovanja davčne tajnosti ne morejo odgovoriti.