Zapozneli strahovi niso napoved zapiranja rudnika

Stavka in pogajanja se nadaljujejo, odgovorni pa z zamudo naštevajo vzroke likvidnostnih težav.

Objavljeno
03. julij 2014 10.13
Velenjski rudarji stavkajo pred vhodom v Premogovnik Velenje 1.julija 2014.
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Velenje - Pogajanja med stavkovnim odborom in upravo Premogovnika Velenje so bila sinoči po nekaj urah in brez konkretnih dogovorov prekinjena. Uprava in pogajalska skupina se bosta spet sestali danes popoldne in nadaljevali s pogajanji. Stavkajoči, kot je znano, zahtevajo izplačila vsega, kar jim pripada po kolektivni pogodni. Za danes so na velenjskem atlteskem stadionu odpovedali tudi tradicionalno proireditev ob dnevu rudarjev Skok čez kožo.

Včeraj so se na skupnem zasedanju v velenju sestali svetniki treg šaleških občin na izrednem zasedanju zaradi stavke, ki je v ponedeljek spontano združila velenjske rudarje, je postreglo z nekaj teatralike odgovornih in z apelom treh občinskih svetov, kakršnega bi prej pričakovali od parlamenta. Najbolj pa lahko skrbita jeza in obup stavkajočih rudarjev.

Stavkajoči so včeraj nadaljevali pogajanja z upravo PV in HSE, pred tem pa je prvi človek Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok svetnikom treh Šaleških občin povedal, da je Premogovnik Velenje (PV) dva koraka pred stečajem. Predsednik uprave PV Ivan Pohorec pa, da bo rudnik zaradi stebrnih udarov šestemu bloku pet let pošiljal pet odstotkov manj premoga. Direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Peter Dermol pa si za ekonomiko šestega bloka ne predstavlja povišanja cene premoga. Pa čeprav, spomnimo, je bila cena 2,25 evra za gigadžul iz premoga proizvedene energije oblikovana pred – desetimi leti.

Če je naklonjeno mogoče sprejemati protest rudarjev PV, ki jim tretje leto ne izplačujejo vsega po kolektivni pogodbi in so si edini znotraj HSE že znižali plače za 5 odstotkov, je težje razumeti, da zdaj bijejo plat zvona. Zakaj odgovorni vsega, kar so povedali včeraj, niso objavili prej? Zdaj po zagotovilih Košoroka za PV iščejo vire za likvidnost, začenjajo izvajati finančno in poslovno prestrukturiranje, stroškovno optimizacijo in racionalizacijo. Prodati bo treba nepotrebno premoženje skupine PV in finančno preurediti dolgove. HSE vseh stroškov PV ne more prevzeti, o tem se morajo sporazumeti uprava in zaposleni. Blok 6 ostaja pomemben državni projekt in Košorok zagotavlja, da bo storil vse, da ne bo stečaja PV. Priznava celo, da bo treba podražiti premog za Teš. Mimogrede, podražitev na 3,25 evra zahtevajo tudi stavkajoči. Ti po besedah predstavnika Aleksandra Kavčnika od svojih zahtev ne bodo odstopili. Predsednik sveta delavcev PV Bojan Brcar pa pravi, da so nadzorni svet PV že lani opozarjali na prenizko ceno premoga.

Direktor Teša Peter Dermol meni, da bi ob zaprtju Teša morala Slovenija uvažati 40 odstotkov dražje električne energije. Šesti blok je potreben energetsko in okoljsko, podprli sta ga tudi Evropska investicijska banka in Evropske banke za obnovo in razvoj. A brez države ne bo mogoče razrešiti težav v sosednjem premogovniku.

Poslanec Srečko Meh je spomnil, da je bila cena 2,25 evra načrtovana za leto 2015, ko bo deloval šesti blok, ne pa že za leti 2013 in 2014. Za blok 6 bo potrebno dokončati tudi nov izkopni jašek, ki bo pocenil proizvodnjo.

Občinski sveti Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki so po pogovoru s predstavniki HSE, PV in Teša podrli zahteve stavkajočih rudarjev in opozorili, da je treba ohraniti energetsko neodvisnost Slovenije ter zahtevali ohranitev delovnih mest v dolini. Vlado so pozvali, naj pripravi dolgoročne strategije razvoja energetike v Sloveniji na vseh področjih in več vlaga v raziskave nahajališč premoga. Sedanje slabe razmere v energetskih podjetjih in premogovništvu Slovenije pa so pripisali lobijem in posameznikom v Sloveniji in tujini, ki hočejo v energetiki izpeljati »zamegljeno privatizacijo« in zaslužiti.