Zaprti lepoti štajerskega krasa

V Steski jami na Ponikovskem krasu nepooblaščeni več nimajo vstopa.

Objavljeno
20. maj 2014 20.07
Steske jame
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Ponikva pri Žalcu - Med značilnimi kraškimi pojavi osamelega Ponikovskega krasa med celjsko in velenjsko kotlino, ki je od leta 1998 zavarovano kot krajinski park, sta tudi Steski jami v bližini Ponikve. Ob Evropskem dnevu parkov so zavod za varstvo narave, žalska občina, jamarji in šolarji s Ponikve včeraj pred jamama odkrili informativni tabli, vhoda v jami pa bosta odslej zavarovana z rešetkami.

 

Zgornja Steska jama je bogato obložena s sigo, v njej so različni kapniki. Starejša plošča ob vhodu spominja na drugo svetovno vojno, ko so domačinke skrbele za ruskega vojaka, ki se je skrival v jami. Spodnja Steska jama je manj zasigana, pomembna pa je kot vir pitne vode za domačine.

Ker sta jami naravni vrednoti državnega pomena, so zaradi njunega varstva, jamskega inventarja in življenjskega okolja zavarovanih vrst netopirjev z dovoljenjem pristojnega ministrstva zaprli vhoda. Vrata ne ovirajo preleta netopirjem, vstop v jamo pa je dovoljen le usposobljenim za znanstveno-raziskovalno delo.

Ljudmila Strahovnik in Mateja Nose Marolt s celjske enote zavoda za varstvo narave pravita, da so na Ponikovskem krasu jame večinoma vodoravne in ne daljše od stotih metrov. Tako je tudi glavni rov Zgornje Steske jame dolg 77 metrov, skupna dolžina rovov v Spodnji Steski jami pa je 25 metrov. Predvsem v zgornji so kljub njeni skromni velikosti številne značilne podzemne kraške oblike.