Zaprti Predel prikrajšal predvsem gostince

Vršič ga ne nadomešča in je le za nujne primere.

Objavljeno
21. april 2015 10.56
predel
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Mejni prelaz Predel bo po vsej verjetnosti zaprt še vsaj teden dni. Italijanski upravljavec državnih cest ANAS sporoča, da hitijo z deli in da bi prelaz lahko odprli do prvomajskih praznikov. Medtem so zaradi odsotnosti dnevnih gostov najkrajšo potegnili gostinci.

Trenutno v stenah nad cesto, od koder se je zrušilo skalovje, vrtajo sidrišča za lovilne mreže. Direktor ANAS za deželo Furlanijo-Julijsko krajino Giuseppe Ferrara je pojasnil, da gre za najzahtevnejša dela pri sanaciji. »Upali smo, da bi lahko prelaz odprli že ob koncu tedna, toda zalogaj ni majhen. Delamo ves čas z največjim možnim številom ljudi in strojev. Še vedno velja, da bo prelaz prevozen v zadnjih dneh aprila, če nam bo vreme služilo, pa še kakšen dan prej. Vsekakor bomo datum odprtja Predela sporočili takoj, ko bo znano,« je povedal.

Slabše volje so gostinci. »Gostov s severne italijanske strani ni, prav tako ni Avstrijcev, ki ponavadi v tem času predstavljajo četrtino vseh gostov. Ta delež pa se z vsakim dnem proti glavni turistični sezoni zgolj še povečuje na račun Nemcev ter seveda tudi Čehov in Slovakov, ki k nam prihajajo prav z avstrijske strani. Vršič služi zgolj za nujne primere, pa še to bolj domačinom kakor turistom,« je izpostavil gostinec Veselin Vujačić.

Turističnim podjetjem z že rezerviranimi aktivnostmi se zapora ne pozna, manj pa je naključnih dnevnih gostov. »Kajakaši so kakor smučarji - če je Kanin zaprt, gredo drugam. Najbolj vztrajni seveda pridejo, večina pa jih tudi zaradi nizkega vodostaja še čaka doma,« je dejal lastnik podjetja Bovec Šport Center Filip Hrovat in opozoril: »Zelo pomenljivo za strategijo slovenskega turizma je, da je na zemljevidu slovenske turistične organizacije na mestu Predela, ki je ključna povezava za Bovško, oglas.«

Turistični utrip na Bovškem se z lepim vremenom povečuje. »Ponudniki so seveda nestrpni, a zaenkrat še ne izgubljajo živcev. Če bo cesta pred 1. majem odprta, velike krize ne bi smelo biti,« je pojasnil direktor Lokalne turistične organizacije Bovec Janko Humar: »Vršič je seveda dobrodošla alternativa, ki v veliki meri pomaga, je pa le toliko zahtevnejši, da Predela ne more povsem nadomestiti. V vsakem primeru zapiranje ene in druge ceste v zadnjih letih izpostavlja za današnje čase dokaj nespodobno odvisnost Bovca in Posočja od prometnih povezav. Prav bi bilo, da bi prišli vsaj do enega predora v nacionalni strategiji.«