Zaradi nezakonitega ravnanja odstopil direktor CSD Slovenj Gradec

Ministrica za delo je sprejela njegov odstop.

Objavljeno
25. maj 2016 19.31
*ipr* Jurij Šumečnik
Mateja Kotnik, M. Č., Ma. F., STA
Mateja Kotnik, M. Č., Ma. F., STA

Slovenj Gradec - Direktor centra za socialno delo v Slovenj Gradcu Jurij Šumečnik je odstopil s položaja, potem ko je upravna inšpekcija ugotovila nezakonito ravnanje slovenjgraškega centra pri obravnavi vloge Marije Otorepec za izdajo dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti.

Po ugotovitvah inšpekcije slovenjgraški center za socialno delo vloge babice koroških dečkov ni pravočasno oddal v reševanje pristojnemu organu, zaradi česar je kršil pravice stranke do odločanja v zakonitem roku.

»Prepričan sem, da naši delavci delajo strokovno in kvalitetno in da nihče med njimi ni ravnal ne v škodo otrok, ne vlagateljice. Tudi sam nisem naredil nič narobe, se pa glede na ugotovitve upravne inšpekcije čutim objektivno odgovornega zato, kaj se je zgodilo, zato sem pristojni ministrici Anji Kopač Mrak ponudil odstop, ki ga je sprejela,« je povedal Jurij Šumečnik.

Na vprašanje, ali niso vloge za izdajo dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti na enak način obravnavali tudi ostali slovenski centri za socialno delo, Šumečnik ni odgovoril. Rekel je le, da so delali po ustaljenih postopkih. Prepričan je, da bo njegov umik prispeval k normalizaciji pregretega ozračja zaradi primera koroških dečkov na slovenjgraškem centru za socialno delo.

Odvetnik babice poziva k odstopu ministrice

Odvetnik babice dveh dečkov, ki ju je Center za socialno delo Velenje namestil v rejništvo, Velimir Cugmas ob današnjem odstopu Jurija Šumečnika opozarja, da se celotna zadeva ne sme končati z odstopi. Cilj je vrnitev dečkov starima staršema, je dejal za STA.

»Zdaj se je začelo tisto, kar bi se moralo že 5. aprila, ko sem ministrici za delo Anji Kopač Mrak vse pojasnil in dokazal,« je dejal Cugmas.

Po njegovih besedah bi morali poleg Šumečnika odstopiti tudi vsi drugi, ki so v obravnavanem postopku sodelovali, vključno z ministrico za delo, družino in socialne zadeve ter njenimi sodelavci. »Tudi zanje se zahteva isti standard kot za direktorja CSD Slovenj Gradec,« je dejal.