Zaradi nezdravljenja glavobolov dr. Stareta ni bilo na sodišče

Zdravnik je od hotela Lambergh nepravnomočno že iztožil 16 tisočakov, družba pa ga zdaj toži za 163.000 evrov.

Objavljeno
13. september 2016 21.56
SLOVENIJA,LJUBLJANA,22.11.2012.11. ANDREJ STARE (NA SLIKI) IN PETER KAVCCICC KOMENTIRATA FILMCCKE ZA VIKENDOVE GONGE. FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Čeprav morajo stare spore med hotelom Lambergh iz Dvorske vasi ter zdravnikom in športnim komentatorjem dr. Andrejem Staretom reševati na sodišču, so v hotelu zadovoljni z letošnjo 46-odstotno zasedenostjo in skoraj 10.000 prenočitvami. Direktor hotela Boštjan Božič upa, da bodo poslovno leto prvič končali pozitivno.

Včeraj se je s poravnalnim narokom začela pravda, v kateri družba Lambergh, ki upravlja istoimenski hotel v Dvorski vasi, od zdravnika dr. Andreja Stareta terja povračilo skoraj 200.000 evrov stroškov. Medicinska dejavnost, predvsem zdravljenje glavobolov in lymske borelioze, v hotelu nikoli ni zaživela tako, kot je to obljubljal dr. Stare, zato so dejavnost oktobra 2014 opustili, je dejal Boštjan Božič.

Ob odprtju medicinske dejavnosti je Andrej Stare napovedal ekipo strokovnjakov s področja infektologije. »Mi smo bili laiki, smo pa imeli prostore in smo iskali nekoga, ki ima idejo, ki ima program in stranke,« je dejal Božič in dodal, da jim je Stare to zagotavljal. »Izkazalo se je, da smo poslovali več kot eno leto in pol od podpisa pogodbe in da teh pacientov v hišo ni bilo, smo pa imeli stroške z nakupom opreme, poslovanjem, zaposlenimi in zdravnikovim honorarjem,« je Božič pojasnil razloge za tožbo in dodal, da se z medicinsko dejavnostjo ni dosegalo tistega, kar je bilo predvideno z elaboratom oziroma s poslovnim načrtom. Na včerajšnjem naroku je bil sicer odškodninski zahtevek znižan s skoraj 200.000 evrov na 163.000, ker je bil zahtevek narobe izračunan, ne pa iz drugih razlogov, je dejal Božič.

Pritožba na razsodbo v prid Staretu

Tožbo je družba Lambergh vložila sočasno kot Andrej Stare, ki ni bil najemnik prostorov, ampak pogodbeni sodelavec hotela Lambergh. Z drugo tožbo je od družbe Lambergh terjal nekaj več kot 16.000 evrov za poplačilo neplačanih računov in sodišče mu jih je v končanem postopku že prisodilo. Kot je dejal Božič, so se na to sodbo pritožili, saj so ocenili, da bi bilo plačilo neupravičeno oziroma da Staretu ne pripada. O pritožbi še ni bilo odločeno, je dejal Božič. Andreja Stareta včeraj na sodišču ni bilo, njegov odvetnik Igor Križanec pa je dejal, da za izjave in pojasnila novinarjem nima pooblastila stranke.

Z dr. Staretom so prekinili sodelovanje oktobra 2014, nato je bil medicinski center nekaj časa zaprt, vendar zdaj spet deluje, je povedal Božič. V hotelu ne izvajajo nobenega zdravljenja, ampak imajo dogovor z belgijsko kliniko, ki jim od februarja pošilja paciente, ki so preboleli različna infekcijska obolenja. V zameno hotel Lambergh belgijski kliniki oziroma njenim pacientom ponudi ambulantne prostore. Pacienti so deležni dolgoročnih terapij, ki jih izvajajo v hotelu v Dvorski vasi in ki trajajo od enega tedna do štirih tednov. »Ljudje, ki pridejo v hotel, so se že zdravili na kliniki in so pri nas le zato, da spet dobijo nazaj fizično moč, da s pravilno prehrano pridejo v formo in da s terapijo s tabletami lahko spet normalno zaživijo,« je dejal Božič.

Gostje iz 42 držav

Poletna sezona je bila zelo dobra, je povedal Božič. Avgusta so dosegli več kot 78-odstotno zasedenost, s čimer so zadovoljni. Letos imajo v povprečju desetino boljši obisk kot lani in dosegajo več kot 46-odstotno povprečno zasedenost. Večina gostov je tujcev, predvsem iz držav Beneluksa, Nemcev in Italijanov, prihajajo pa tudi iz Avstralije, Kanade, Južne Amerike. Skupaj iz 42 držav. »Pozna se, da je letališče začelo obratovati, kot je treba. Če je dotok turistov in če si dober, imaš možnost, da jih ujameš,« je dejal Božič in dodal, da so avgusta prišli na pozitivno poslovanje: »Če bomo še deveti mesec, ko kaže kar dobro, zdržali in potem do konca leta ne naredimo prevelike izgube, bomo konec leta prvič dočakali v plusu.« Kot je še dejal, drugačnega izida v prvih letih poslovanja niso niti pričakovali. Leta 2013 so po podatkih portala gvin ob pol milijona evrov prihodkov ustvarili 192.999 evrov izgube, leta 2014 ob 1,1 milijona evrov prihodkov 112.000 evrov izgube, lani pa ob 764.000 evrih prihodkov 88.000 evrov izgube.

Nepremičnine ima družba Lambergh še naprej v najemu od družbe Elba plus, ki je znana iz afere Orion in je to premoženje pridobila na nenavaden način, o čemer smo v Delu obširno poročali. Hotel Lambergh je za nakup nepremičnin načeloma zainteresiran, vendar morajo najprej pokriti izgubo iz preteklih let.