Zaradi okvare mize v UKC odpadle štiri operacije

UKC in bolniki v pesteh Medicoengineeringa. Delo je oteženo in dražje, vse skupaj pa za bolnike škodljivo.

Objavljeno
02. december 2014 19.00
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Zaradi okvare operacijske mize so v ponedeljek odpadle operacije štirih poškodovancev na poškodbenem oddelku UKC Ljubljana. Serviser iz Medicoengineeringa je prišel šele včeraj in napovedal, da bo miza popravljena do petka. Do takrat bo delo oteženo in tudi dražje.

»Naše delo je nujno, saj gre za poškodovane bolnike. Po strokovnih standardih morajo biti odprti zlomi operirani v šestih urah, zlomljeni kolki v 48 urah, drugi zlomi pa v nekaj dneh. Operacije štirih bolnikov, ki smo jih morali v ponedeljek dopoldne odpovedati, so bili operirani popoldne. To pomeni, da je tudi celotna kirurška ekipa, v kateri so kirurg, anesteziolog, instrumentarke, strežnice in rentgenski tehniki, delala popoldne. Zdaj smo pridobili mobilno mizo iz drugega oddelka, a ni primerna za vse operacije. Najdražje je, če operacije odpadajo. Ne samo iz finančnih razlogov, ampak zaradi zdravja pacientov, ki se sploh ne da ovrednotiti,« je precej obupano povedal predstojnik oddelka prof. dr. Matej Cimerman. Poškodovance pripeljejo naravnost s ceste, odgovoren je za njihovo oskrbo, delovnih razmer pa ne more urediti optimalno.

Delo najbolj urgentnega oddelka v Sloveniji je kar naprej oteženo: najprej zaradi gradnje nove urgence, ki ovira njihovo delo na splošno, gradnji pa tudi sicer ni videti konca, nato zaradi pomanjkanja kadrov (Zujf) in zaradi pomanjkanja operacijskih dvoran. Odkar so jim čez noči zaprli operacijske dvorane na stari travmi, imajo samo še štiri. Izpad ene pomeni torej zmanjšanje njihovih zmogljivosti za četrtino.

Miza se je tokrat pokvarila v petek pozno zvečer. Predstojnik je dobil sporočilo o okvari v ponedeljek zjutraj, obvestilo in naročilo servisa je nato po protokolu potovalo med različnimi podpisniki v UKC, serviser iz Medicoengineeringa pa je prišel šele včeraj. Na vprašanje, kdaj bodo popravili mizo, je Igor Zabret iz Medicoengineeringa odgovoril: »Skladno z osnovno pogodbo bi okvaro odpravili z odzivnim časom v šestih urah od prejetja sporočila (telefonski klic, e-pošta, faks), če bi pa popravilo trajalo dlje kot 48 ur, bi okvarjeno opremo nadomestili z enakovredno opremo za čas trajanja popravila. Po pritisku medijev nam je bil posredovan aneks k tej pogodbi, ki nam prepoveduje popravilo, preden prejmemo uradno naročilo za vsak primer posebej, z odzivnim časom 24 ur, izvedba popravil nam je dovoljena izključno v delavnikih med 7. in 15. uro, brez nadomestne opreme v primeru daljšega posega. Naročilnico za zadnjo okvaro (fizično poškodbo ohišja stebra) smo prejeli danes dopoldne.« Napovedano je še, da bo miza popravljena predvidoma v petek.

Naj spomnimo: generalni direktor Simon Vrhunec je z Medicoengineeringom lani sklenil izjemno drago triletno vzdrževalno pogodbo za dobrih 770.000 evrov (257.000 evrov na leto – leto prej se je pokvarilo sedem miz, torej bi eno popravilo znašalo 36.000 evrov), zaradi česar ga preiskuje kriminalistična policija. Vrednost pogodbe je zdaj nižja, a so se s tem spremenili tudi pogoji. Medicoengineering, ki je ekskluzivni dobavitelj in serviser miz tipa Maquet za Slovenijo, lahko določa ceno in pogoje.