Domačina ovadili zaradi tveganega lova za zakladom

Razstrelitev letalske bombe bo ena zahtevnejših tovrstnih intervencij v Sloveniji, evakuirali bodo 400 prebivalcev.

Objavljeno
21. julij 2017 13.53
Posodobljeno
21. julij 2017 13.53
Peter Rak
Peter Rak
Duplek - Lepo kašo je skuhal krajan Vurberka, ki je našel letalsko bombo in jo prepeljal na domače dvorišče. Gre namreč za izjemno nevarno eksplozivno telo, s kakršnim pri nas še nismo imeli opravka, zato bo treba v začetku prihodnjega tedna, ko naj bi jo razstrelili, evakuirati kar okoli štiristo okoliških prebivalcev.

Krajan je bombo odkril že v sredo, in sicer se je menda s svojimi otroki odpravil na lov za zakladom, pri čemer so uporabljali tudi detektor kovin. Ameriška 250-kilogramska bomba je ležala razmeroma plitvo pod površjem, zato so jo izkopali ter s pomočjo domačega avtodvigala prepeljali domov. Center za obveščanje in policijo so o najdbi obvestili šele naslednji dan, zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti pa so ga na policiji tudi ovadili.

Kakorkoli, možak in njegova družina so imeli veliko srečo, da ni prišlo do eksplozije, saj gre za bombo s kemičnim vžigalnikom in ne mehanskim, zato jo lahko sproži že vsak tresljaj. »Čaka nas ena najbolj zahtevnih intervencij do zdaj, s takšno bombo se še nismo srečali, zato smo se posvetovali tudi s strokovnjaki iz Avstrije in Nemčije,« je včeraj dejal Igor Boh, predstavnik enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Okviren načrt je takšen, da naj bi bombo prestavili nekaj deset metrov od sedanje lokacije, nato pa naj bi detonacijo izvedli z distance, za nadzor nad dogajanjem pa bodo uporabili dron.

Nič ne želijo prepustiti naključju

Okoliške stavbe bodo poskušali ustrezno zavarovati, vendar popolna zaščita ni mogoča. Žal ne razpolagajo s podatki, s kakšnim eksplozivom je bomba napolnjena, saj so mogoča štiri različna polnjenja, skladno s tem pa je velika tudi njena udarna moč. Po predvidevanjih naj bi učinek eksplozije zajel območje v premeru enega kilometra, posamezni kosi bi lahko poleteli tudi dlje, zato ne želijo ničesar prepustiti naključju in bodo vse prebivalce na tem območju za nekaj ur evakuirali.


Bombo so našli v bližini vurberškega gradu. Foto: Blaž Kondža/Delo

Neposredno na udaru so zdaj predvsem hiša oziroma posestvo 41-letnega krajana, ki je bombo našel, ter cerkev, župnišče in Vurberški grad. Dela se bodo lotili v začetku prihodnjega tedna, v ponedeljek ali torek, in sicer v zgodnjih jutranjih urah, saj bi lahko bile sedanje visoke temperature prav tako eden od vzrokov tveganja, da bi se bomba sama sprožila. Po zagotovilih Boha in predstavnikov civilne zaščite vzrokov za paniko ni, postopek detonacije pa bo predvidoma trajal pet do šest ur.

Bombe še ležijo naokrog

Medtem ko v Sloveniji največ ostankov neaktiviranih eksplozivnih teles izvira iz prve svetovne vojne, je v severovzhodnem delu države veliko več bomb iz časov drugega svetovne vojne, saj so ga Angloameričani pogosto bombardirali. Boh sklepa, da sta bili na Vurberk odvržene dve bombi; ena je eksplodirala, medtem ko je verjetno druga oplazila obzidje gradu in spremenila smer, morda se je pri tem deformiral tudi vžigalnik. Tudi zaradi teh okoliščin oziroma stanja bombe bo poseg izjemno tvegan, zato bodo celoten postopek dorekli v naslednjih dneh. Pri nenadni eksploziji podobne bombe so denimo v Nemčiji umrli trije ljudje, trinajst pa je bilo ranjenih, zato Boh opozarja, da se ob morebitni najdbi umaknemo po isti poti, kot smo prišli, in takoj obvestimo center za obveščanje.