Zaradi raka se vsako leto podre svet 80 družinam

Pri naših otrocih vsak teden odkrijejo enega ali dva nova raka. Pri vsakem petem otroku zdravljenje ni uspešno.
Fotografija: Komaj šest let so v povprečju stari slovenski otroci, ko zbolijo za rakom. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Komaj šest let so v povprečju stari slovenski otroci, ko zbolijo za rakom. FOTO: Jože Suhadolnik

Od 70 do 80 slovenskih družin se mora vsako leto soočiti s kruto diagnozo svojega otroka – z rakom. Vsak teden ga namreč odkrijejo pri enem do dveh otrocih, v povprečju starih šest let, ob pravočasni diagnozi jih v razvitih državah ozdravi 80 odstotkov, v nerazvitih le tretjina, vsak peti pa za rakom umre, kar pomeni, da pri 16 od 80 novo obolelih na leto zdravljenje ne bo uspešno … Na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani se tačas, pravi Eva Mihovec, podpredsednica društva Junaki 3. nadstropja, zdravi okoli dvajset junakov.

Vendar število otrok, ki se trenutno zdravijo v bolnici, ne predstavlja celotne številke. »Zdravljenje je kontinuirano, traja približno eno leto, v tem obdobju pa se nahajajo enkrat v bolnici, drugič doma, spet tretjič na vzdrževalni terapiji. Na splošno se v vsakem trenutku zdravi vsaj sto otrok,« pojasnjujejo v društvu.

Otroški rak. INFOGRAFIKA: Delo
Otroški rak. INFOGRAFIKA: Delo

»Zlato je plemenita kovina. Prav tako so plemeniti naši otroci. Predstavlja plamen upanja in čistost otroških src. Simbolizira boj z rakom. Zlato mora skozi ogenj, da postane močnejše in trpežnejše. Takšna je tudi pot Junakov – otrok z rakom. Po vseh težavah in bolečinah, ki jih izkusijo, so močnejši in pogumnejši. Zato jih imenujemo Junaki z veliko začetnico,« pravijo v društvu Junaki 3. nadstropja, kjer so pripravili tudi uporabne nasvete, kako pristopiti do obolelih otrok in njihovih svojcev. Opažajo namreč, da sprejetost rakavih bolnikov še vedno marsikje šepa in da v številnih okoljih kljub stalnemu ozaveščanju veljajo zmotna prepričanja zlasti sovrstnikov obolelih o raku, med drugim, da so za rakom oboleli otroci kužni, ali da je to bolezen, za katero ni zdravila …

Levkemija tretjina vseh rakov

V svetu bitko z rakom izgubi 90.000 otrok na leto. Rak je med vodilnimi vzroki smrti otrok: pri otrocih v razvitem svetu, starih od pet do 14 let, celo drugi najpogostejši, pri nas pa po podatkih Onkološkega inštituta tretji – pred poškodbami in prirojenimi nepravilnostmi. Vrste rakavih obolenj pri naših otrocih so podobne kot pri otrocih v svetu. Najpogostejši raki pri slednjih so levkemija, možganski tumorji in ne-hodgkinov limfom. Pri nas tretjino vseh rakov pri otrocih predstavlja levkemija, petina je tumorjev osrednjega živčevja, dobra desetina je limfomov, ostalo so drugi tako imenovani solidni tumorji.

Po eni zadnjih raziskav, objavljeni v strokovni reviji Cancer Medicine, ostajajo vzroki raka pri otrocih še vedno bolj ali manj nepojasnjeni, so pa lahko povezani z genetskimi, dednimi in okoljskimi dejavniki. Genetsko je pogojen zelo majhen delež otroških rakov – podatki kažejo, da ima predispozicijo zaradi genetike približno desetina otrok z rakom. Ker tudi vplivi okolja ali način življenja pri najmlajših v glavnem še niso pomembni dejavniki, so vzroki za raka pri otrocih, kot domneva stroka, naključni. Pa vendar med nevarnostnimi dejavniki iz okolja med drugim omenjajo tudi okužbe z nekaterimi virusi in bakterijami ter kemične dejavnike, in celo socialnoekonomski status. V 2020 so v svetu odkrili več kot 206.000 novih primerov raka, največjo incidenco so zaznali v Severni Ameriki, zahodni Evropi, Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Bolezni ni mogoče preprečiti

Pojavnost raka pri otrocih je višja v državah z višjim indeksom človekovega razvoja, umrljivost pa v tistih z nižjimi indeksi. Razlogi za naraščajočo pojavnost, domnevajo avtorji raziskave, so lahko povezani z zdravljenjem neplodnosti, naraščajočo starostjo staršev in hormonskimi kontracepcijami. Zmanjšana umrljivost zaradi raka v otroštvu pa je – tako študija – »verjetno posledica izboljšane zgodnje diagnoze in napredka v protokolih zdravljenja«. Ker raka pri otrocih na splošno ni mogoče preprečiti, je najučinkovitejša strategija za zmanjšanje bremena te bolezni pri najmlajših povezana s čimprejšnjo pravilno diagnozo.

Preberite še:

Komentarji: