Zaradi srčne kirurgije najverjetneje pet tožb staršev otrok

Otroška srčna kirurgija: odvetnik staršev svari, da se zdravniške napake načrtno zanika. Poziv zdravniški zbornici.

Objavljeno
23. september 2015 21.24
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Ljubljana – Odvetnik David Sluga ima na mizi pet spisov staršev na srcu operiranih otrok, ki bodo od kliničnega centra najverjetneje terjali odškodnino. Zdravniško zbornico je zato opozoril na izkušnjo, za katero noče, da bi se v primeru boja teh staršev ponovila.

Danes je prejel pošto Zavarovalnice Triglav, ki odklanja izplačilo odškodnine oziroma kakršnokoli poravnavo glede njene višine v zadevi, kjer je povsem očitno, da je novogoriška splošna bolnišnica pri bolniku z rakom ravnala v nasprotju z medicinsko doktrino in deontologijo. To je razvidno tudi iz izvedeniškega mnenja, navaja Sluga.

Zavarovalnice zavračajo utemeljene zahtevke

Zato je Andreja Možino, predsednika zdravniške zbornice, v odprtem pismu opozoril na sistemski problem: »Čeprav je povsem jasno, da se tudi pri zdravljenju – kot pri vsaki človeški dejavnosti – dogajajo napake, se te sistemsko zanika. Ker zavarovalnice zavračajo očitno utemeljene zahtevke, je treba vlagati tožbe.

Oboje – nepriznavanje napak in zavračanje zahtevkov – je kot 'olje na ogenj' tistega medijskega poročanja, ki zdravništvu (iz tega ali onega vzroka, ponavadi še kako upravičenega) ni naklonjeno.«

Koraki do priznavanja napak

Zato je po odvetnikovem mnenju predvsem v interesu zdravništva, da se to področje uredi s kakršnokoli zavezo, dogovorom, protokolom (tudi na institucionalni ravni), ki bi zavezoval zdravstvene ustanove k priznanju napak, zavarovalnice, ki v današnjem sistemu delovanja iz tega edine kujejo dobiček, pa silil k pripoznanju utemeljenih odškodninskih zahtevkov.

Sluga, pooblaščenec Društva srčnih otrok, je izrazil upanje, da bodo njegov predlog predstavili tudi ministrstvu za zdravje. Meni, da bi prenovitev dosedanjega načina odzivanja na zdravniške napake slovensko zdravstvo utegnila dvigniti na (še) višjo raven.