Zasavski heliport uspešno prestal krst

Sredi travnika v Gabrskem občina uredila heliport; nekoč ga morda dobi tudi bolnišnica.

Objavljeno
09. junij 2016 18.26

 Novi heliport v Trbovljah, skoraj 30.000 evrov vredna investicija trboveljske občine, je danes, nekaj po dvanajsti uri, uspešno prestala krst: s ploščadi v severnem delu mesta Gabrskem se je s "hudo poškodovanim Trboveljčanom" dvignil helikopter 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske. Če bi v resnici šlo za življenje, bi na strehi ljubljanskega UKC pristal v petnajstih minutah.

"Česar niso kot potrebo vseh v Zasavju prepoznali na državi, na ministrstvu za zdravje, so prepoznali na občini Trbovlje," je ob "krstu" dejala direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje (SBT) Marina Barovič, ki še ni opustila upanja nad tem, da v prihodnosti pravi heliport država zgradi tam, kjer mu je mesto oziroma tam, kjer je v preteklosti že bil predviden: pri SBT.

Žal je investicija ostala v povojih oziroma je iz nadaljnjih postopkov izpadla, Zasavcem pa je ni uspelo uvrstiti niti v sklop novega urgentnega centra v SBT, ki je del državne mreže centrov, ki naj bi nudili najhitrejšo, varno in kakovostno nujno medicinsko pomoč. Prav nujni helikopterski prevozi so nadgradnja nujne medicinske pomoči. Pacienti trboveljske SBT, med njimi hudo poškodovani, ki jih domači zdravniki ne morejo oskrbeti, nosečnice v primeru zapletenih porodov ter novorojenčki, nujne prevoze potrebujejo od 25- do 30-krat na leto.

Doslej so vojaški helikopterji na nujnih vožnjah v Trbovlje pristajali in vzletali na dveh mestih: leta nazaj na nogometnem stadionu nasproti SBT, zadnjih nekaj let pa sredi travnika, na "divjem" pristajališču v Gabrskem, na katerem so zdaj uredili odvodnjavanje in poskrbeli za varne oznake.