Zastrupljene zemlje še niso začeli odvažati

Onesnaženo zemljo z igrišča hudinjskega vrtca bodo vozili na severno vezno cesto, kamor so že navozili kupe zemlje s Popovičeve.

Objavljeno
01. avgust 2017 23.30
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Krajani območja okoli severne vezne ceste, ki bo povezala Lavo z Novo vasjo in Hudinjo, so prejšnji teden zgroženo opazovali navažanje ogromnih kupov zemlje na gradbišče. Zemlja ni bila iz hudinjskega vrtca, saj od tam do včeraj niso odkopali še niti lopate. Pokazalo se je, da so material navozili s Popovičeve ceste oziroma parkirišča pri pokopališču, s čimer se že ukvarja inšpekcija.

»Tovornjaki niso bili pokriti, zemljo so na hitro sipali na velik kup. Grozljivo se je prašilo. Hotel sem preveriti, od kod jo vozijo, ker je bilo rečeno, da bodo sem pripeljali zemljo iz hudinjskega vrtca. Vozil sem se za tovornjakom in videl, kako so ga naložili na spodnjem parkirišču na Popovičevi cesti,« je povedal krajan Ostrožnega. Popovičeva cesta spada v KS Aljažev hrib, krajani, ki stanujejo v bližini, so svoje vrtove pred leti že dali analizirati. »Analize vrtov so pokazale kritične vrednosti kadmija,« je povedal Boris Šuštar iz Civilnih iniciativ Celja.

Ali je celjska občina, ki je investitorica obnove Popovičeve ceste, zemljo dala v analizo, nam z občine niso odgovorili, v podjetju Lugariček, ki je zemljo vozilo na gradbišče severne vezne ceste, pa se na naše telefonske klice niso odzvali. Po naših informacijah je z vsem že seznanjena inšpekcija. Morda so tudi zato na območju severne vezne ceste v ponedeljek delali malce drugače, kot razlaga krajan: »Žena je opazila, da je bilo ogromno ljudi na gradbišču, veliko so polivali. Še prejšnji teden prašenje ni motilo nikogar.«

Občina: strupena zemlja bo zamenjana do roka

Čeprav mora biti okolica hudinjskega vrtca, ki so ga zgradili z evropskimi sredstvi pred tremi leti, sanirana do 25. avgusta, podjetje VOC kot izbrani izvajalec del zemljine še ni začelo odstranjevati. Postavili so le visoko ograjo, ki naj bi preprečila prašenje, odstranili igrala in manjša drevesa dali v hrambo. »Izvajalec bo dela začel takoj, ko bomo zadostili vsem inšpekcijskim zahtevam. Predvidevamo, da še ta teden. Vsekakor pa drži rok dokončanja del,« so sporočili z občine. V Vrtcu Tončke Čečeve jih za zdaj ne skrbi, da dela ne bi bila končana v roku. Otroci so medtem na enoti Gaberje, kjer so pred 12 leti izmerili najvišje vrednosti kadmija in svinca v Celju.

Navodila, kako bo moral VOC strupeno zemljo iz Hudinje prevažati na gradbišče severne vezne ceste, je za občino pripravila Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani. Preprečiti je treba prašenje ob izkopu in prevozu, zagotovljena mora biti tudi varnost delavcev. »Izkop mora potekati pri optimalni vlažnosti tal. Pri prevozu mora biti zemljina pokrita. Začasna deponija mora biti urejena na način, da se prepreči mešanje te zemljine s tlemi in z drugimi zemljinami na tej lokaciji. Preprečiti je treba vsakršno prehajanje onesnaženja v druga okolja (vetrno in vodno erozijo ter prašenje tal),« so navodila strnili na občini.

Nove analize

Čeprav bodo zemljino iz vrtca odstranili, ker je polna težkih kovin, bo treba zanjo še enkrat opraviti analizo, ko bo že odložena na severni vezni cesti. »Takšna je naša zakonodaja. Ko so jemali vzorce in analizirali zemljo, se je pri tem uporabljala ena uredba, ko bodo isto zemljo izkopali, pa gre za odpadek in zanj velja druga uredba,« pravi direktorica Inštituta za okolje in prostor dr. Cvetka Ribarič Lasnik. Dejala je še, da je treba pri izkopu vedno narediti analizo, za kakšen odpadek gre. To pomeni, da bi jo morali opraviti tudi v primeru Popovičeve ceste.

Šele ko bo znana analiza zemljine, po novem odpadka iz hudinjskega vrtca, se bodo v občini odločili, kaj bodo storili: »Na podlagi ocene odpadka za izkopano zemljino, katere vzorčenje bo potekalo na gradbišču nasipa, bo Mestna občina Celje pristopila k nadaljnjim ukrepom oziroma pripravi načrta odlaganja ali morebitne potrebne sanacije izkopane zemljine.« Ker bodo tja očitno navozili zemljo iz različnih gradbišč, so z ministrstva za okolje in prostor opozorili, da je vsako mešanje odpadkov prepovedano.

Civilne iniciative bodo razmere spremljale, je napovedal Šuštar: »Če z visoko kontaminirano zemljo ne bodo ravnali, kot je stroka že zdavnaj dala navodila, je mogoča tudi prijava na evropsko sodišče.« Z dogajanjem je seznanjen tudi varuh človekovih pravic in ga podrobno spremlja: »V zadnjem objavljenem letnem poročilu smo znova zapisali, da je Celjska kotlina primer mačehovskega in neodgovornega odnosa države do onesnaženega območja in prebivalstva, ki tam živi.«