Zasute mladice lahko stanejo dva milijona evrov

Inšpekcija prepovedala urejanje brežine Soče pri Kobaridu, potem ko so zasuli eno največjih drstišč soške postrvi.

Objavljeno
23. januar 2015 20.19
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Zdaj Sloveniji grozi velika kazen Bruslja zaradi kršenja Nature 2000. Delo Hidrotehnika je pretekli teden Inšpektoratu RS za okolje in prostor prijavila novogoriška enota Zavoda RS za varovanje narave zaradi poseganja v zavarovano območje reke brez potrebnih dovoljenj. Inšpektorat je ukrepal takoj in v sredo izrekel prepoved opravljanja del. V Hidrotehniku se branijo, da je tolminska ribiška družina v začetku meseca izlovila ribe, ni jih pa opozorila, da so drstne jame takoj ob vstopu v strugo. Trdijo, da so prejeli zgolj informacijo, da se na trasi nahaja nekaj drstih jam, da bo predstavnik ribiške družine prišel na gradbišče in da se bodo zadeve reševale sproti.

Vodja čuvajske službe tolminskih ribičev Robi Svetičič je to zanikal: »Izvajalcu smo jasno povedali, naj nas takoj obvesti, če bodo posegali v reko. Delavci so vedeli, da so tam drstišča. Naslednji dan sem presenečen videl, da je cesta v strugi že narejena, drstne jame pa so zasute.« Pod nasipom je končalo 23 od 25 drstnih jam oziroma eno največjih drstišč soške postrvi v reki, zasutih pa je bilo najmanj 50.000 iker. »Škodo je nemogoče izmeriti. Drstišč, še posebej tako velikih, je v Soči zelo malo, saj mora narava poskrbeti za prave pogoje. Težko je verjeti, da se danes še lahko zgodi kaj takega,« je bil razočaran Svetičič, ki je kljub temu dodal, da so s Hidrotehnikom doslej vzorno sodelovali. Po njegovem mnenju bi gradbeniki z delom lahko počakali še kakšen mesec, ko bi mladice izplavale iz jam, pa tudi poseg v brežino bi lahko bil manjši. Država je za sanacijo namenila 425.000 evrov.

»V pravni državi bi zamenjali ministra«

Daniel Rojšek
, ki je na novogoriški enoti zavoda za varstvo narave zadolžen za varovanje Soče, pravi, da se bo treba z vsemi pravnimi sredstvi boriti, da se kaj podobnega na Soči ne bi več dogajalo: »V pravni državi bi za takšen incident zamenjali okoljskega ministra ter kaznovali naročnika in izvajalca. Da drugi ne bi niti pomislili, da bi počeli kaj takšnega. Tu ni izgovorov, saj s takšnimi posegi reka nikoli ne bo več takšna, kot jo poznamo. Vedeti moramo, da ves čas govorimo o eni najlepših svetovnih rek.«

Poleg uničenja drstnih jam je zavod inšpektoratu prijavil še, da gradnja zložbe, kot so jo načrtovali, ni v skladu z njihovim mnenjem. Levi breg naj bi namreč sanirali z na las podobno zložbo tisti, ki kazi podobo reke pod kobariško čistilno napravo. »Takšno urejanje reke ni sprejemljivo. S koli v ravni vrsti in gladkimi zložbami se podoba reke zelo razvrednoti. To so tujki. Že prej smo opozarjali, da je treba zložbe graditi sonaravno, da je brežina podobna temu, kar stori narava s podori in podobnimi dejanji,« je predlagal Rojšek. »Zdaj je šlo več kot 400.000 evrov za to, da se je delala škoda,« je pribil. Tolminski ribiči si lahko obetajo miloščino v višini do dveh tisočakov, Hidrotehniku pa grozi globa do 50.000 evrov in 2000 evrov odgovornim osebam.

Natura lahko državo drago stane

Soška postrv je endemična ribja vrsta v jadranskem povodju. V večini rek so jo že iztrebili ali pa se je genetsko spremenila, le v zgornjem Posočju je gensko čista. Poseg pri Kobaridu znotraj varovanega območja Natura 2000 bi utegnil zanimati tudi evropsko komisijo. Če bo Bruselj ukrepal, bo lahko Slovenija odštela celo dva milijona evrov kazni. Komisija nas je v preteklosti že opozarjala z opomini. Leta 2008 je zaradi netopirjev v Ajdovski jami pri Nemški vasi sprožila predsodni postopek. Takrat so prijavitelji komisiji poročali o turističnih ogledih in drugih dejavnosti, ki so vznemirjele južne podkovnjake v jami, kjer je zatočišče največje porodniške kolonije te vrste v Sloveniji.