Zdaj zapirajo še solinarski muzej

Država zapira še zadnje vire za financiranje. Lahko izgubijo obiskovalce na Fontaniggeah.

Objavljeno
31. marec 2015 10.51
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Sečovlje – »Če muzej solinarstva ne bo dobil dogovorjenega denarja za vodenje in varovanje muzejske zbirke, ga jutri ne bomo mogli odpreti,« je včeraj povedal Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja Piran, ki upravlja solinarskega v Krajinskem parku Sečoveljske soline. Zakaj muzej denarja ni dobil in ali ga sploh bo, nam z ministrstva za okolje in prostor ter ministrstva za kulturo ves dan niso odgovorili.

Sečoveljskim solinam letos res ni prizaneseno; po vseh nedorečenostih z lastninjenjem Solin in zaprtju mostu za dostop v soline je država zdaj odtegnila muzeju še dogovorjenih 19.800 evrov. Namesto da bi jutri, tik pred velikonočnimi prazniki, muzej odprli, bodo morali reševati finančne težave. Muzej so odprli pred 25 leti in zanj prejeli visoka državna in mednarodna priznanja, vsako leto pa kot pomemben del krajinskega parka, ki ima ambicije postati vrednota s seznama Unescove dediščine, obišče več kot 10.000 obiskovalcev. Z načrtom upravljanja, ki so ga sprejeli leta 2011 po dolgoletnih sporih med upravljavci krajinskega parka (Solinami) in Pomorskim muzejem, je muzej izgubil pravico upravljanja solnega fonda in prodaje lastne soli ter prodaje vstopnic za solinarski muzej. S tem je izgubil pomembne finančne vire, zato je bila sklenjena tripartitna pogodba o sofinanciranju prezentacije in popularizacije tradicionalne pridelave soli na starih solinah (predel Fontanigge) in za dejavnost muzeja. Okoljsko ministrstvo je leta 2011 plačalo dogovorjenih 25.000 evrov, znesek se je nato zmanjševal do lanskih 19.800 evrov, letos pa muzej ni dobil ničesar. V muzeju so zaskrbljeni, ker imajo obveznosti tudi do evropskih skladov, ki so zagotovili nepovratna sredstva za nekatere projekte. Denar so prejeli le za postavitev zbirke in nakup koles, s katerimi se obiskovalci brezplačno pripeljejo do muzeja.

Udarec tudi za Soline

Zaprtje muzeja, ker ni dobil dogovorjene finančne pomoči, bi močno prizadelo tudi upravljavce krajinskega parka iz družbe Soline. Vodja parka Andrej Sovinc je ministrstvu za okolje že predlagal, da bi Soline zagotovile vsaj štiriurno dnevno vodenje muzeja. Zaradi zaprtega mostu na Leri so v prvi četrtini leta izgubili pol obiskovalcev, če bo zaprt še solinarski muzej, bodo še ob obiskovalce na Fontaniggeah. Vendar Franco Juri pravi, da bi bilo žaljivo, če bi po zbirki, ki so jo postavili sami, vodili drugi in jo tudi tržili. Zato je že pred desetimi dnevi pozval ministrici za kulturo in za okolje Julijano Bizjak Mlakar in Ireno Majcen, naj ukrepata. Njunih odgovorov še ni dočakal. Povračilo za 40.000 evrov vredno pomožno brv, ki so jo zgradili po zaprtju državnega mostu v soline in jo odprli minuli konec tedna, od okoljskega ministrstva pričakujejo tudi v družbi Soline.