Zdravje na daljavo prihodnost sveta

V Telekomu razvili celovito e-oskrbo na domu.

Objavljeno
04. julij 2017 14.55
Milena Zupanič
Milena Zupanič

V Sloveniji živi 450.000 oseb, starejših od 65 let. Da bi tisti, ki so sami doma, v nujnih primerih dobili čim prej zdravniško pomoč, je Telekom razvil storitev e-oskrbe na domu, ki je na voljo od začetka junija. O njej smo se pogovarjali s Petrom Pustatičnikom, vodjem področja za e-zdravje in e-oskrbo v Telekomu Slovenija.

Kako to, da se je Telekom odločil razviti projekt oskrbe starejših na daljavo?

Uporabniki Telekoma Slovenije želijo boljše, celovitejše in naprednejše komunikacijske storitve na enem mestu, hkrati pa Telekom Slovenije išče nove vire prihodkov. Zato Telekom Slovenije v skladu s strategijo družbe vstopa na nova področja, ki so za kakovost življenja naših uporabnikov pomembna. To so na primer storitve zdravja in oskrbe na daljavo, finančne in zavarovalniške storitve, storitve za pametni dom, podobno kot druge uspešne telekomunikacijske družbe v tujini.

Kaj ugotavljate po prvih dneh uporabe e-oskrbe?

Ponosni smo, da je bila naša storitev e-oskrba prepoznana in 7. junija 2017 predstavljena na mednarodni konferenci HoCare (Home Care) kot mednarodni primer dobre prakse. Madžarska, Ciper in nekatere druge države EU se že zanimajo za možnost prenosa storitve e-oskrba v njihovo okolje. Še bolj pomembno je, da je storitev e-oskrba prepoznana kot potrebna in koristna storitev oskrbe na daljavo za starejše, kronične bolnike, osebe z demenco oziroma drugimi težjimi zdravstvenimi stanji, kot so npr. slepota, gluhost, huda obolenja, ki jo bomo povezali s storitvami zdravja na daljavo. Storitev omogoča daljše, aktivno in bolj varno bivanje na domu, zmanjšuje posledice padcev, socialno izključenost in obremenitve družin v skrbi za svojce. Občinam in državi pomaga pri učinkovitejši rabi virov socialnega in zdravstvenega varstva, omogoča kasnejši odhod v institucionalno varstvo ter zmanjšuje razlike pri obravnavi starejših, ki živijo na domu, in starejših, ki živijo v institucionalnem varstvu.

V nekaterih evropskih državah uporabljajo storitve oskrbe na daljavo že več kot desetletje. Kako so v tujini sprejeli takšno oskrbo starejši?

Res je. V tujini se storitve oskrbe na daljavo, predvsem storitve socialnih alarmov, uporabljajo že dolgo časa. V Veliki Britaniji je leta 2010 uporabljalo storitve oskrbe na daljavo okoli 16 odstotkov oseb, starejših od 65 let. Zaradi doprinosa k izboljšanju kakovosti življenja starejšim osebam in njihovim svojcem ter učinkovitejše rabe virov − stroški zdravljenja zaradi padcev so v EU dvakrat višji kot stroški zdravljenja prometnih nesreč − v tujini občine oziroma države financirajo ali sofinancirajo osnovne storitve oskrbe na daljavo vsem, ki jo potrebujejo in ki je niso zmožni financirati sami. Tako so razvite države zagotovile razširjenost oziroma dostopnost storitev oskrbe na daljavo.

Zakaj se je projekt e-oskrbe starejših v Sloveniji uresničil šele zdaj?

Celovite storitve oskrbe na daljavo so kompleksne socialne varstvene storitve, ki zahtevajo usklajeno delovanje več deležnikov v sistemu oskrbe in deloma tudi zdravstva. Storitve oskrbe in zdravja na daljavo mora država najprej prepoznati, jih potrditi in nato ustrezno umestiti v nacionalne strategije, kot je na primer strategija dolgožive družbe. Umeščene morajo biti tudi v regulativo države, kot je na primer zakon o dolgotrajni oskrbi. Tehnologija sama po sebi ni dovolj, res pa je, da v Sloveniji na področju oskrbe na daljavo doslej nismo imeli sodobnih in celovitih ambientalnih rešitev. Po uspešnem razvoju in testiranju storitve e-oskrba je Telekom Slovenije od pristojnega ministrstva letos pridobil dovoljenje za izvajanje storitev oskrbe na daljavo.

S kom se je Telekom povezal v e-oskrbi?

Pri razvoju storitev oskrbe in zdravja na daljavo se je Telekom Slovenije povezal in uspešno sodeluje z Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana, vlado, Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, kliniko Doktor24, medicinsko in drugimi fakultetami, Inštitutom Antona Trstenjaka, kliniko Golnik, Zdravstvenim domom Ljubljana, Zvezo društev upokojencev Slovenije, IKTS in drugimi razvijalci oziroma dobavitelji tehnološke opreme.

Ali načrtuje Telekom še druge projekte zdravja na daljavo?

Telekom Slovenije skupaj s partnerji razvija Pametni sistem integriranega zdravstva in oskrbe. E-oskrba je prva storitev, razvita v okviru tega sistema, ko ji bomo dodali še storitve zdravja na daljavo, pa bo tako zagotovljena še boljša oskrba na domu. Pri tem razvijamo storitve zdravja na daljavo za kronične bolnike, nosečnice, psihiatrične bolnike in druge. Te storitve bomo v okviru klinične študije tudi preizkusili in po mednarodni metodologiji MAST pod nadzorom Usmerjevalnega odbora programa ovrednotili v pilotnem nacionalnem projektu.