Zdravniki slovenjgraške bolnišnice preklicali svoja dežurstva

Varčevalni ukrepi: Očitek direktorju Janezu Lavretu, češ da varčuje le pri njih.

Objavljeno
07. april 2014 23.25
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec – Štiriintrideset zdravnikov v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je spet preklicalo soglasja za opravljanje dežurstev, saj so nezadovoljni z varčevalnimi ukrepi direktorja Janeza Lavreta, ki mu očitajo, da varčuje samo pri zdravnikih.

»Od prvega maja bomo delali redno delo 174 ur na mesec in največ osem nadur na teden. Ob sedanji kadrovski zasedbi bo na večini oddelkov to močno zmanjšalo obseg dela v dopoldanskem času, podaljšale se bodo čakalne dobe za nenujne specialistične preglede in operativne posege,« je v imenu sindikata Fides sporočila dr. Jasna Uranjek.

Oskrba nujnih stanj bo potekala nemoteno, 24 ur na dan, vse dni v tednu, enako kot doslej. Že konec lanskega leta so zdravniki s preklicem soglasij za delo prek polnega delovnega časa protestirali proti uvedbi plačila dežurstev po referenčnem količniku. Takrat so direktorju dali pol leta časa za pripravo uravnoteženih varčevalnih ukrepov na vseh področjih, zdaj pa trdijo, bolnišnica varčuje samo pri plačevanju zdravnikov, »kar pomeni, da varčuje manj kot desetina od več kot 700 zaposlenih«. Po direktorjevih podatkih naj bi tako pri vseh delovnih mestih zdravnikov prihranili 20.000 evrov na mesec, a zdravniki v to niso prepričani.

Uranjekova dodaja, da je sindikat Lavretu dal več predlogov in predlagal kompromise za rešitev situacije, a nobenega ni sprejel. »Seznanil nas je z tem, da ostaja plačevanje dežurstva nespremenjeno še vsaj leto dni in da nadaljnji varčevalni ukrepi v bolnišnici niso predvideni, ker se je ta izkazal za učinkovitega.«

Kot je dejala Jasna Humar, predstavnica zaposlenih v svetu zavoda, zahtevajo prenehanje tovrstnega plačevanja dežurstev in soglasje zdravnikov za vse nadaljnje ukrepe. Direktor Lavre danes ni komentiral akcije zdravnikov, to bo storil šele po seji sveta zavoda SBSG prihodnji teden.