Zdravniška zbornica: šest prijav in inšpekcijski nadzor

Ponovne kandidature ni hotela napovedati predsednica zdravniške zbornice Gordana Kalan Živčec.

Objavljeno
10. maj 2012 21.43
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar
Diana Zajec, zdravje
Diana Zajec, zdravje

Ljubljana – »Do konca prihodnjega tedna bodo določene stvari že jasne,« pravi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Na začetku tedna, dan pred neuspelimi volitvami predsednika zdravniške zbornice, je prejela šest prijav zlorabe baze elektronskih naslovov zdravnikov in odredila nadzor.

Kljub nedopustnemu pozivanju k volitvam, ki ga predsednici zbornice Gordani Kalan Živčec očitajo prijavitelji, se volitev ni udeležilo dovolj zdravnikov – od 9076 le 3963, kar po zdajšnjih določbah zborničnega statuta ne zadostuje za izvolitev novega predsednika. Zato bo treba počakati na konstituiranje nove skupščine zbornice kot najvišjega stanovskega organa.

Stanko Vidmar, ki vodi ljubljanski skupščinski odbor za bolnišnično in specialistično zdravje, je za Delo povedal, da so kot podporniki kandidata Valentina Sojarja – ta je bil na volitvah edini protikandidat dosedanji predsednici Gordani Kalan Živčec – že pripravili strategijo za naprej.

Člani nove skupščine naj bi že na prvi seji odločali o predlogu za spremembo (v torek prvič uveljavljene) statutarne določbe, po kateri je pogoj za veljavnost volitev 50-odstotna udeležba volilnih upravičencev. Vidmar pravi, da želijo zdravniki znova »uzakoniti« staro pravilo brez kvoruma, po katerem na volitvah zmaga kandidat, ki dobi največ glasov.

Valentin Sojar bo znova kandidiral, o zdajšnjih volitvah pa pravi, da ni dobro, ker so neveljavne. »To je izraz nezainteresiranosti med zdravniki, čeprav je dejavnikov, ki so določali ta rezultat, lahko zelo veliko in zelo različnih. Kljub vsemu pa smo dosegli pomemben premik. Nikoli prej se volitev ni udeležilo toliko zdravnikov kot tokrat.« Meni, da bi bilo najbolje, če bi bile nove volitve čim prej, ne glede na to, kdo naj bi bil zmagovalec. »Vse drugo je le podaljševanje nečesa, kar ni dobro.«

Ponovne kandidature pa ni hotela napovedati predsednica Gordana Kalan Živčec, zadovoljna, da se je volitev udeležilo toliko zdravnikov, »ki so pokazali, da jim je mar za zbornico. Sicer pa je precej bolj od volitev za slovensko zdravstvo, zdravništvo in tudi za bolnike pereče to, kar se dogaja v državnem zboru. V to je treba vlagati energijo, in ne izgubljati kompasa zaradi ukvarjanja s samim seboj.«