Zdravstvene domove skrbi umik soglasij, Glas ljudstva s predlogi ukrepov

Glas ljudstva vladi predlaga, da zavodom naloži preklic dovoljenj za delo zdravnikov pri zasebnikih in določi kriterije za splošno delovno obveznost.
Fotografija: »Nekje 80 odstotkov bolniških listov na primarnem nivoju se redno izdaja,« je povedala ministrica. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
»Nekje 80 odstotkov bolniških listov na primarnem nivoju se redno izdaja,« je povedala ministrica. FOTO: Črt Piksi/Delo

Predstavniki zdravstvenih domov so ministrici za zdravje dr. Valentini Prevolnik Rupel poročali o organizaciji dela v času stavke in o tem, katere zdravstvene storitve so zagotovljene vsem pacientkam in pacientom. Direktorji so povedali, da dejavnosti za zdaj še potekajo normalno, jih pa skrbijo umiki soglasij, saj morajo zagotavljati neprekinjeno zdravstveno varstvo.

»Stanje je od ustanove do ustanove drugačno, nekje je umikov soglasij veliko, drugje jih tako rekoč ni,« je povedala ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel in dodala, da bodo po večini ustanov umiki soglasij začeli veljati čez 30 dni.

Ministrica je dodala, da so direktorji izpostavili tudi nekatere druge tematike in da bodo na rednih sestankih iskali skupne rešitve. Še enkrat je poudarila, da kar se tiče izdaje bolniških listov, ministrstvo deli mnenje z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, in sicer da je le-te bolnikom potrebno izdajati. »Nekje 80 odstotkov bolniških listov na primarnem nivoju se redno izdaja,« je povedala ministrica.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

image_alt
Soglasja za nadurno delo naj bi preklicala polovica zdravnikov

Glas ljudstva: Prekličite jim dovoljenja za delo pri zasebnikih

Glas ljudstva je medtem danes predstavil nabor možnih ukrepov za čimprejšnjo prekinitev stavke sindikata Fides in ublažitev njenih posledic. Kot pojasnjujejo, so se v zadnjih dneh posvetovali s strokovnjaki na področjih ustavnega, stavkovnega in zdravstvenega prava. »Prišli smo do jasnih zaključkov, da je stavka v trenutni obliki v nasprotju z veljavno zakonodajo in da ima vlada več pravnih možnosti, da jo prekine oziroma bistveno ublaži njene škodljive učinke na zdravje ljudi,« so zapisali.

Tudi v Glasu ljudstva menijo, da bi morala vlada k pogajanjem s sindikatom Fides pristopiti veliko bolj aktivno in v imenu pacientov zahtevati odpravo oziroma zmanjšanje nekaterih ključnih problemov v zdravstveni dejavnosti.

In kaj predlagajo:

  • vlada naj vodstvom zavodov naloži, da svojim zaposlenim, ki so umaknili soglasja za nadurno delo, prekličejo dovoljenja za delo pri zasebnih delodajalcih, kot to izhaja iz zakona o zdravstveni dejavnosti;
  • ker so zahteve Fidesa vezane na povišanje plač, in ne na kršitev kolektivne pogodbe, ni nikakršne neposredne zakonske podlage, da bi bila stavka zdravnikov plačana;
  • glede na dolgotrajnost stavke, zakon o stavki in zdravniški kodeks naj ministrstvo izda odlok, s katerim zdravnikom in zdravnicam nalaga, naj v času stavke izvajajo vse preglede in storitve z oznako: 'hitro' in 'zelo hitro', in ne samo 'nujno'. Prelaganje storitev v teh primerih je v škodo zdravja pacientov, v nasprotju z zakonom o stavki in v nasprotju s 4. členom zdravniškega etičnega kodeksa;
  • kolektivna pogodba za zdravnike in zobozdravnike v 4. členu predvideva za neuspešna pogajanja reševanje spora pred komisijo za pomirjevanje in arbitražnim svetom. Pozivamo vlado, naj takoj sproži ta postopek in s tem prekine stavko, ki škoduje zdravju pacientov, daljša čakalne vrste in ruši sistem javnega zdravstva. 

Prepričani so, da lahko vlada glede na ta člen nemudoma prekine stavko. Predlagajo še, da naj v primeru nadaljevanja stavke vlada in ministrstvo pripravita kriterije, po katerih bosta lahko ob nadaljnjem slabšanju situacije razglasila splošno delovno obveznost za zdravnike.

V pogajanjih s sindikatom Fides naj vlada, tako v iniciativi Glas ljudstva, zavzame aktivno držo, tako da poleg obravnavanja zahtev Fidesa uveljavlja tudi lastne pogajalske zahteve, in sicer uvedbo mednarodno primerljivih delovnih normativov, usmerjeno skrajševanje čakalnih vrst, zagotovitev osebnih zdravnikov vsem prebivalcem, uveljavitev konkurenčne klavzule (opustitev dela javnih zdravnikov pri zasebnih delodajalcih) ter skrajšanje dopustov na raven drugih poklicev v javnem sektorju.

Preberite še:

Komentarji: