Zdravstvenemu domu se obeta mrtvi tek

Cvetka Skušek Fakin je zaradi osebnih razlogov odstopila z mesta direktorice ZD Trbovlje.

Objavljeno
09. marec 2017 18.37
lvu trbovlje
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Trbovlje – Cvetka Skušek Fakin je po dveh letih odstopila z mesta direktorice Zdravstvenega doma Trbovlje (ZD). Do imenovanja novega direktorja bo opravljala vedejstvo, v ZD pa ostaja kot ginekologinja. Z njenim odhodom ZD spet za nedoločen čas grozi mrtvi tek.

Že pred dobrim tednom se je po zdravstvenih kuloarjih slišalo o skorajšnjem odhodu Cvetke Skušek Fakin z direktorskega mesta. Razlogi so osebni in nimajo ničesar opraviti s poslovanjem ZD ali večnimi kadrovskimi in organizacijskimi težavami. Fakinovi je po dostopnih podatkih zavod uspelo povleči iz rdečih številk, v katerih je bil leta 2015, ob njenem imenovanju. Izgube je bilo za več kot pol milijona evrov. Že leta 2015 je ZD končal s slabimi 240 tisočaki plusa. Pozitivno je neuradno bilo tudi lansko poslovanje.

Imenovanje Fakinove leta 2015 je pomenilo za ZD konec vodstvene krize, po kateri so bredli kar nekaj mesecev. Za direktorsko mesto se je tedaj potegoval Jani Žlak, zdaj direktor Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki pa za ustanoviteljico občino Trbovlje in za zaposlene ni bil sprejemljiv. Takratni predsednik sveta ZD Borut Dolanc o odstopu Fakinove pravi: »Bilo je le vprašanje časa. Ves čas sem vztrajal, da ZD potrebuje v vrhu menedžerja, zdravniki pa naj ostanejo zdravniki. Še zlasti če so dobri, kar Fakinova je. Občinsko vodstvo je imenovanje direktorja ZD žal spolitiziralo. Zanima me, kdo bo plačal mrtvi tek, v katerem bo ZD spet nekaj mesecev.«

Seja občinskega sveta, ki ne bo mogel mimo naslednjih potez ekipe županje Jasne Gabrič v zvezi z ZD, bo aprila.