Zdravstveni dom Maribor z 200 tisočaki plusa

Kljub izplačilu druge polovice tretje četrtine plačnih nesorazmerij zaposlenim v mariborskem zdravstvenem domu bo ta posloval pozitivno.

Objavljeno
03. december 2014 23.46
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Zdravstveni dom (ZD) Maribor bo to leto sklenil s pozitivnim poslovnim rezultatom - predvidoma s preko 200.000 evri presežka prihodkov nad odhodki, je povedal direktor ZD Jernej Završnik. To jim bo uspelo kljub izplačilu druge polovice tretje četrtine plačnih nesorazmerij zaposlenim v ZD.


Omenjena obveznost pomeni čez 800.000 evrov dodatnega bremena za mariborski ZD, ki ima okrog 800 zaposlenih, je pojasnil Završnik: »Mi še vedno pričakujemo, da bomo ta sredstva pridobili s strani našega glavnega plačnika, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Pogovori aktivno potekajo, na žalost pa je pripravljena tudi tožba proti ZZZS s strani vseh zdravstvenih domov,« je dejal Završnik.

»Tisti trenutek, ko je zakon o uravnoteženju javnih financ stopil v veljavo, je prišlo do zmanjšanja vrednosti naših storitev. Z odredbo ustavnega sodišča, da se ta zakon razveljavi, je noramlno, da se vrednosti storitev vrnejo na izhodiščno točko,« je dodal Završnik, ki sicer verjame, da »bo prišlo do dogovora.«

Med najpomembnejšimi letošnjimi naložbami ZD dr. Adolfa Drolca Maribor je direktor omenil gradnjo novih prostorov službe za fizikalno in rehabilitacijsko medicino; ta se je začela oktobra, 2,8 milijona evrov vredno naložbo, ki jo sofinancira 12 občin ustanoviteljic, pa naj bo zaključili do oktobra 2015.

Po tem bodo morali napolniti prazne prostore, ki jih služba za fizikalno in rehabilitacijsko medicino uporablja sedaj. »Tukaj bomo naredili en okulistični center, kjer bomo združili vse okuliste, ki zdaj razpršeno delujejo po našem zavodu,« je napovedal Jernej Završnik.