Združeni narodi podelili priznanje Kamniku

Gre za učinkovito delovanje gasilskih enot, in povezovanje teh z gorsko reševalno službo in štabom civilne zaščite.

Objavljeno
05. december 2014 10.45
mpi/Planina
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kamnik - Kamniški župan Marjan Šarec je kot prvi župan v Sloveniji prejel priznanje Združenih narodov »Mesto in občina, odporna proti nesrečam«.

V okviru kampanje Urada ZN za zmanjšanje tveganja nesreč, ki poteka od leta 2010, je bil Kamnik prepoznan kot mesto oziroma občina, kjer se učinkovito in napredno spopadajo z naravnimi in drugimi nesrečami.

Tako priznanje je doslej prejelo že več kot 2200 mest po svetu. H kandidaturi je Kamničane spodbudila Uprava RS za zaščito in reševanje, saj je ugotovila, da so ob vetrolomu, poplavah in žledu uspešno izvajali naloge, povezane v sistem zaščite in reševanja - vključujoč pripravljenost, odziv in blaženje posledic.

Gre za učinkovito delovanje gasilskih enot, ki opravljajo javno gasilsko službo, in povezovanje le-teh z gorsko reševalno službo in štabom civilne zaščite.

»Poleg razvoja enot, vsebin in usposobljenosti na lokalnem nivoju pa je pomembna tudi vloga posameznikov in občine v širšem slovenskem okviru, saj enote svojo usposobljenost delijo tudi z drugimi primerljivimi strukturami in s tem vplivajo na dvig ozaveščenosti in pripravljenosti na odziv tudi drugod,« poudarjajo v občini Kamnik.