»Zelo sem ponosen, če sem izdajalec nacizma«

Narodni dom v Novem mestu. Zaradi napadov bo občina Sokolec zavarovala z varnostnimi kamerami. Jeseni zamenjava strehe.

Objavljeno
22. junij 2016 22.05
Zastava
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – Zaradi napadov na Sokolski oziroma Narodni dom v Novem mestu, v katerem ustvarja tamkajšnja alternativna scena, bo novomeška občina v prihodnjih dneh na zgradbo in v njeno okolico namestila varnostne kamere. Pričakujejo, da bodo prispevale k večji varnosti objekta in k zmanjšanju vandalizma.

Občina poleg tega pripravlja razpis za zamenjavo dotrajanega ostrešja in strešnikov. Po napovedih župana Gregorja Macedonija bodo dela začeli jeseni; z davkom bodo stala 115.000 evrov, pri čemer bo 60.000 evrov prispevalo ministrstvo za kulturo, preostalo pa občina. Narodni dom ima velik simbolni pomen v novomeški in slovenski narodni zgodovini. Je kulturni spomenik državnega pomena in kot takšen javno dobro vseh državljanov. Zaradi nedavnega, že tretjega napada na objekt v zadnjega pol leta vodstvo občine poziva k »prizadevanju vseh za strpno in spoštljivo komunikacijo ter na nenasilno reševanje sporov«.

Sebastjan Šeremet, vodja alternativnih umetnikov, ki ustvarjajo v Sokolcu, podpira odločitev občine, da končno pristopi k obnovi objekta, a hkrati opozarja, da zaradi zamenjave strehe ne bodo zapustili objekta, saj nadomestnih prostorov za njihovo ustvarjanje v Novem mestu ni. Po nedavnem napadu, ko so za zdaj »neznani storilci« v vrata vrgli dve molotovki, so tudi ponoči na preži. Od policistov pa pričakuje čimprejšnje ukrepanje, saj bodo v nasprotnem primeru vzeli pravico v svoje roke.

Zastava v podporo Rogu

»Storilci so mladoletne osebe in se imajo za nekakšne domobrance, jaz pa očitno v tem primeru spadam med partizane. Pod mostom zraven Tuša je grafit, kjer piše 'Šeremet izdajalec', zraven pa so narisali še svastiko. Sem zelo ponosen, če izdajam nacizem,« pravi Šeremet, ki pravi, da dobro ve, kdo so storilci in s kom se družijo. Po njegovem prepričanju se je vse skupaj začelo, ko se je lani sprožil begunski val, ljudje pa so nas po družbenem omrežju facebook nagovarjali, naj ponovijo podobno humanitarno akcijo, kot je bila tista, ko so za poplavljence v Bosni zbrali več kot 30 ton humanitarne pomoči in jo nato z 21 tovornjaki prepeljali v BiH. »Odziv nekaterih na facebooku pa je bil prav katastrofalen. Pozivali so, da je treba begunce vse pobiti, in to so pisali ljudje, katerih starši so priseljenci, zato vse skupaj izpade še toliko bolj bizarno,« je povedal Šeremet in dodal, da so zaradi takšnega odnosa nekaterih izobesili provokativno zastavo z napisom »Refugees welcome, nazis fuck off«, kar naj bi bil povod za grafitiranje objekta in napade. Zdaj so izobesili zastavo, ki daje podporo njihovim somišljenikom v ljubljanskem Rogu.

Bodo policisti razširili preiskavo?

V objektu avtonomne kulturne cone Sokolc ustvarjajo slikarji, kiparji in glasbeniki ter varilci, prirejajo dražbe slik in ves denar namenijo pomoči potrebnim. Obratovalne stroške objekta (komunalne storitve, voda, elektrika) plačuje občina in so pozimi nekoliko večji, pravi Meta Retar iz novomeške občine. Zneski za november so znašali skupaj 900 evrov. AKC Sokolc ne prejema drugih finančnih sredstev, saj niso pravna oseba, ki bi lahko kandidirala na razpisih za občinski denar. Se pa na razpise prijavljajo druga društva, ki tudi občasno uporabljajo te prostore, je povedala Retarjeva.

Na novomeški policijski upravi je Alenka Drenik povedala, da so policisti opravili ogled kraja nedavnega kaznivega dejanja, zavarovali najdene sledi in jih poslali v nadaljnji pregled. Policistom pa še ni uspelo izslediti napadalcev, ki so decembra lani v vrata Sokolca odvrgli steklenico z vnetljivo tekočino, februarja letos pa so z grafiti porisali pročelje in vrata stavbe. Na podlagi dodatnih ugotovitev policisti ne izključujejo možnosti razširitve preiskave, pravi Drenikova.