Žive jaslice v Postojnski jami: zgodba o božiču in zgodba o uspehu

Tudi letos bo poslovanje preseglo pričakovanja. Konec leta bo jamo obiskalo 620.000 turistov. Obetajo se milijonske naložbe.

Objavljeno
20. december 2014 13.33
Marjan Batagelj
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Postojna – Postojnska jama danes prvič odpira vrata tistim, ki si želijo poleg kapnikov ogledati žive jaslice, prvič na ogled pa je tudi razstava Življenje v milijardah let. Od danes do konca leta bo v jamo, ki jo je do 17. decembra obiskalo že rekordnih 600.000 turistov, vstopilo še 20.000 obiskovalcev.

Letošnje žive jaslice, največje jamske in »v najlepše podkletenem delu Evrope«, kot pravi predsednik upravnega odpora Postojnske jame Marjan Batagelj, zaradi kadila še nekoliko bolj »dišijo« po božičnem razpoloženju.

Posamezna dejanja svetopisemske zgodbe o Jezusovem rojstvu se nizajo od uvodnega prizora, ki je letos prvič še v Plesni dvorani in si jo obiskovalci ogledajo še z vozečega vlakca, in nato od najvišjega dela jame na vrhu Kalvarije, Velike gore, kjer obiskovalcem Ave Marijo zapoje Alenka Gotar, mimo prizorišča Jezusovega rojstva, kjer Sveto noč zapoje Jure Počkaj, do sklepnega prizora, kjer ob petju Julije Kramar artistično točko pod jamskim stropom izvede gostja Italijanka.

Med sinočnjo generalko so obiskovalci prisluhnili vipavskim tamburicam, pevskim zborom in si prvič ogledali tudi betlehemski prizor senčnega gledališča.

Do 2. februarja so na ogled tudi jaslice v sosednjem Predjamskem gradu, v kletnih prostorih restavracije Briljant pa bodo danes prvič odprli vrata zbirke Milana Kovača Homogei, ki v postojnski izvedbi nosi naslov Življenje v milijardah let. Razstavljeni so fosili, replike pradavnih živali in ljudi, dokazov razvoja Zemlje in človeka v 4,5 milijarde let, za primerjavo prikazano tudi na časovnem traku, »dolgem« eno leto.

Rekordno poslovanje

Postojnsko jamo bo do konca leta obiskalo predvidoma 620.000 turistov, 26 odstotkov več kot leta 2010, ko je jamo prevzel Marjan Batagelj, in 60.000 več kot lani, skupaj z drugimi znamenitostmi pa 900.000. Rekordni so tudi vsi drugi kazalniki poslovanja leta 2014.

Prihodki družbe bodo znašali 16 milijonov evrov, 24 odstotkov več kot lani in šest milijonov evrov več kot leta 2010, čisti izid pa tri milijone evrov oziroma dva milijona več kot leta 2010. Vse to kljub koncesijski dajatvi, ki je od prejšnjih 30 odstotkov poskočila na 35 odstotkov zaslužka s prodajo vstopnic.

Povprečna bruto plača v družbi znaša 2059 evrov, zaposleni so prejeli po 500 evrov nagrade zaradi kolektivnega uspeha in največji mogoči regres. Družba bo z dajatvami in s koncesnino državi ter občinama Postojni in Pivki letos namenila 6,9 milijona evrov, pri tem pa je včeraj Batagelj dejal: »Če je cena vstopnice deset evrov brez DDV, 4,20 evra takoj odbijemo za državo in občino, s preostalim pa živimo.« Četrtinska lastnica občina Postojna bo samo od koncesnine dobila skoraj tri milijone evrov, le manjši delež te dajatve dobi občina Pivka.

Leto 2015 bo leto naložb

Letos so pri Postojnski jami za naložbe porabili 1,1 milijona evrov, prihodnje leto jih bodo 4,5. Spomladi bodo odprli razstavni paviljon o krasu in nastanku Postojnske jame. Prenovili bodo Vivarij, celostno uredili promenado in pravkar obnovljeni vstopni dvorani v jamo dogradili nov peron, vlakci pa bodo »retro« ostali le še na videz. Že jeseni bodo obnavljali hotel Jama. Končan bo leta 2016, lastnika pa bo stal tri ali štiri milijone evrov.