Zibelko slovenske ustave grize zob časa

Zavarovalnica Triglav plačuje izgubo za Hotel Grad Podvin, bližnja uveljavljena restavracija pa se ponuja kot priložnost.

Objavljeno
11. avgust 2014 22.34
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Podvin – Kljub bogati zgodovini je grad Podvin pri Radovljici, v katerem se je med drugim pisala slovenska ustava, od leta 2007 zaprt in propada. Lastnica, Zavarovalnica Triglav, ga prodaja, a povpraševanja skoraj ni.

Na trgu bodo rešitve v kratkem obdobju težko našli, saj kupcev nepremičnin skorajda ni, pravi Borut Kordež iz nepremičninske agencije Makler Bled. »Dokler je bila Slovenija poznana kot mala Švica, so iz tujine prihajali tudi kupci nepremičnin,« ugotavlja sogovornik in se sprašuje: »Kdo pa bo zdaj vlagal v državo, ki je v takšnem stanju?« Kordež meni, da bi za grad s približno dvema hektaroma zemljišč zavarovalnica lahko iztržila največ poldrugi milijon evrov.

Leta 2009 je Zavarovalnica Triglav grad že prodala podjetju Maxicom Zlatana Kudića, vendar so 3,8 milijona evrov vredno prodajno pogodbo razdrli. Kudić, ki ga je širša javnost lani spoznala kot največjega davčnega dolžnika v državi, je za grad predstavil smele načrte, ki pa so ostali zgolj v predalih. Kudić se je zaradi davčnih dolgov znašel pred sodniki, zaradi gradu je v sodnem sporu tudi z Zavarovalnico Triglav, od katere terja skoraj osem milijonov evrov (koliko je domnevno vložil v grad). Sodni postopek še ni končan.

Povpraševanja skoraj ni

Grad je po podatkih državnega prostorskega portala vreden skoraj 800.000 evrov, kar je po Kordeževem mnenju za zdaj realna vrednost. »V zavarovalnici o vrednosti objektov in zemljišč nočemo špekulirati. Ključni vidik je dobljena vrednost na trgu,« je sporočila pomočnica direktorja službe za marketing v Triglavu Tjaša Kolenc Filipčič, ki razmere na trgu ocenjuje kot težavne, saj »povpraševanja tako rekoč ni«. Ker ni kupcev, ni nemogoče, da bo grad še naprej propadal, lastnici pa prinašal zgolj bremena. Hčerinska družba Zavarovalnice Triglav Grad Podvin je samo lani in predlani pridelala skoraj 700.000 evrov izgube, koliko so v grad vložili zadnja leta, pa niso povedali.

Iz zavarovalnice, ki je do gradu prišla v postopku privatizacije družb oziroma lastninskega preoblikovanja podjetij v družbeni lasti, so sporočili, da so v lani sprejeti strategiji določili, da bo težišče njihove dejavnosti zavarovalništvo, druga področja (tudi nepremičninsko) pa se bodo optimizirala. Tako so lani že oddali v najem restavracijo Podvin, ki stoji tik ob gradu in sta jo oživila Marcela Klofutar in kuharski mojster Uroš Štefelin.

V Podvinu so priložnost kulinarična doživetja

»Naši programi so zastavljeni dolgoročno«, pravi Marcela Klofutar in dodaja, da je treba v Podvin pripeljati programe z dodano vrednostjo. Restavracija Podvin s kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom na čelu se je že uveljavila kot kraj kulinaričnih doživetij, ki so jih že nadgradili z tržnico ekoloških izdelkov, organizacijo kuharskih šol (za profesionalne kuharje, za otroke), sodelujejo z lokalnimi kmeti, od katerih odkupujejo kmetijske pridelke. Vpetost v lokalno okolje je temeljnega pomena, ugotavlja Uroš Štefelin in poudarja, da so dobre surovine, ki jih kupi od lokalnih kmetov, zelo pomembne za končni »izdelek«.

Kot po enem letu delovanja restavracije, v sklopu katere je še 14 postelj, ugotavlja Marcela Klofutar, bi svojo ponudbo lahko še uspešneje tržili, če bi imeli na voljo več ležišč (v gradu jih je okoli 40). Pri tem je opozorila, da bi lahko z restavracijo in bližnjim gradom oblikovali posebno ponudbo, priložnost pa vidi v povezovanju kulinarične umetnosti in kulinarične znanosti. V interesu radovljiškega turizma je, da se območje in grad celovito uredita, je dejala Morana Polovič iz Turizma Radovljica. Pri tem pravi, da imata Marcela Klofutar in Uroš Štefelin izvirne ideje, ki bi jih, če bi se našel investitor za grad, lahko razvili.