Zimske počitnice: pripravljeni za drugi vrhunec zimske sezone

Po slabšem začetku sezone velika pričakovanja smučarskih centrov. Proste postelje bo še mogoče najti.

Objavljeno
15. februar 2015 18.24
Prvi dan zimskih šolskih počitnic, v Kranjski gori, 15. februarja 2014.
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Kranjska Gora – Z začetkom šolskih počitnic za 110.582 učencev in dijakov Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Spodnjeposavske regije se začenja drugi vrhunec zimske sezone na smučiščih, družine z otroki pričakujejo tudi v zdraviliščih in na Obali. V smučarskih centrih si ob ugodni vremenski napovedi obetajo dober dnevni obisk, zamudniki pa bodo še lahko našli prosto posteljo v hotelih in pri zasebnikih.

Zaradi neugodnih vremenskih razmer je bil prvi vrhunec zime med božičnimi in novoletnimi prazniki za žičničarje zamujen, zato so pričakovanja ob ugodni vremenski napovedi za drugi vrhunec zime zelo velika, je poudarila Klavdija Gomboc iz RTC žičnice Kranjska Gora.

Na kranjskogorskem smučišču so proge urejene, tako kompaktnega kot naravnega snega je dovolj, deluje celoten žičniški sistem. Med počitnicami bo vsak dan organizirana nočna smuka, pripravili so še dodatno ponudbo, razne manjše dogodke in prireditve, animacijo za otroke, smučarske tečaje. Prihodnji konec tedna bodo prvič organizirali turnir v odbojki na snegu.

Hotelirji so z rezervacijami zadovoljni, je dejal Fedja Pobegajlo, izvršni direktor Hit Alpinee. Med počitnicami bodo skoraj vse njihove namestitvene kapacitete zasedli domači gosti, a bo prosto posteljo še mogoče najti. Po slabšem obisku decembra lani in januarja letos se tako pri zasebnikih kot v hotelih obeta dober februar, je optimistična Mirjam Žerjav, direktorica LTO Kranjska Gora. Precej rezervacij imajo tudi že za prihodnji mesec, ko bosta potekali tradicionalni prireditvi, smučarski pokal Vitranc in zaključek zimske sezone smučarjev skakalcev na prenovljeni letalnici v Planici.

V Hotelu Cerkno, ki upravlja tudi tamkajšnje smučišče, so s trenutno zasedenostjo zelo zadovoljni. Med počitnicami so mesta povečini zapolnili Slovenci in Hrvati, medtem ko v Črnem Vrhu smučajo tudi Srbi in Madžari. »Naše zmogljivosti v omenjenem terminu so zelo dobro zasedene, prostih je samo še nekaj sob, nekaj prostora pa imamo še v cenejšem hostlu,« je z veseljem poročal vodja marketinga v hotelu Matjaž Kosmač.

Tudi na Mariborskem Pohorju in Rogli pričakujejo polne hotele in številne smučarje. Kot pravi Boštjan Zagorac iz Marproma, so veseli, da Pohorje sploh deluje, med počitnicami pa pričakujejo dober obisk in tudi izkupiček. Odprte so vse proge z izjemo snežnega stadiona, ki ga pripravljajo za Zlato lisico, in Čopove proge v spodnjem delu smučišča. Za počitnice, ko bodo temperature čez dan že precej pomladanske, bo snega dovolj, zagotavlja Zagorac.

Več na smučišča, manj v toplice

Tudi na Rogli je začetek smučarske sezone dva tedna zamujal, zato si zdaj ob 130 centimetrov debeli snežni podlagi obetajo dober obisk, je povedala Tina Tinta Kovačič iz Uniturja in dodala, da se gneči kljub zmogljivejšim napravam ne bodo mogli povsem izogniti. Smučarske proge so pripravljene, vse naprave obratujejo, urejene so tekaške proge. Zasedene bodo skoraj vse postelje, čeprav se bo prosto mesto za zamudnike še vedno našlo, je dejala sogovornica.

Za zdaj je vremenska napoved ugodna in kaže, da bodo smučišča med počitnicami zelo dobro obiskana, manj obiska pričakujejo v zdraviliščih. »Ko je na smučiščih snežna idila, so terme slabše obiskane,« je povedal Iztok Altbauer, direktor skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč. Ugotavlja, da se bivanje gostov krajša in da zdaj obiskovalci v terme pridejo za tri do štiri dni, in ne za en teden. A smučišča termam niso le neposredni tekmec, ampak lahko terme dopolnijo njihovo ponudbo ali pa jo v slabem vremenu celo nadomestijo. Tudi zato imajo smučarji ob predložitvi smučarske vozovnice možnost cenejšega nakupa vstopnice za Terme Zreče, je poudarila Tina Tinta Kovačič.

Na začetek zimskih počitnic so pripravljeni tudi na Obali, je dejal Jadran Furlanič, direktor turističnega združenja Portorož, čeprav v tem obdobju Obala ni posebej zanimiva za obiskovalce. Običajno v tem času naštejejo le petino toliko gostov, kolikor jih pride poleti. Kljub temu so pripravili programe za otroke z delavnicami ali programe za rekreacijo. Na krajše počitnice zdaj posebej čez vikend prihajajo predvsem domači gosti, je še povedal Furlanič.

Februarski termin šolskih počitnic je zelo priljubljen za razna potovanja, izlete ali smučanje, je povedala Nika Vrhovnik, vodja odnosov z javnostmi v agenciji Palma. Rezervacije začnejo dobivati že po novem letu, saj se ljudje na počitnice dobro pripravijo. Agencija ponuja celovito ponudbo različnih programov, od potovanj v Egipt do dopusta na Jadranu ali pa smučarske pakete za obisk smučišč v Alpah, vendar po zanimanju nobeden izmed teh programov posebej ne izstopa, je še dejala Vrhovnikova.

Zadovoljni z delitvijo na dva tedna

Turistični delavci sicer pozdravljajo vnovično deljenost počitnic. Po neuspelem poskusu ministrstva za šolstvo iz obdobja, ko ga je kot minister vodil dr. Igor Lukšič, za enotne zimske počitnice se je izkazalo, da »smo turistični delavci vseeno imeli prav, da so počitnice deljene«, je dejala Mirjam Žerjav. Iztok Altbauer pa je dodal, da imajo starši po letu 2012, ko so bile enotedenske zimske počitnice odpravljene, zdaj spet več možnosti, da si izberejo pravi termin zanje. »To je za nas še posebej pomembno, saj smo zelo dobro zapisani pri obiskovalcih s štajerskega in dolenjskega konca v prvem delu počitnic in s primorskega in osrednjeslovenskega konca v drugem delu,« pa je delitev zimskih počitnic na dva tedna komentiral Matjaž Kosmač.