Maske tudi na prostem, šola na daljavo in omejitve gibanja

Od ponedeljka bo pouk za osnovnošolce od šestega razreda in srednješolce na daljavo, v sedmih regijah bodo opolnoči začele veljati omejitve.
Fotografija: Pouk bo znova potekal na daljavo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Pouk bo znova potekal na daljavo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Vlada je zaradi povečanega števila okuženih sinoči odločala o uvedbi ukrepov proti širjenju koronavirusa iz tretje faze oranžnega svežnja.

Tudi včeraj so zaznali več kot sedemsto potrjenih okužb. Testirali so 5287 oseb in potrdili 745 okužb. Umrla je ena oseba, so zapisali na spletni strani sledilnika covid-19. Trenutno je hospitaliziranih 222 oseb, od tega je 40 oseb na intenzivni negi. Iz teh podatkov sledi, da smo nekako na meji med ukrepi z oranžnega in rdečega seznama, ki jih je pripravila vlada.

Podrobneje so najnovejše ukrepe za zajezitev epidemije na novinarski konferenci predstavili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.



»Razmere ostajajo resne. Podatki za včeraj niso boljši. Kar 5287 testov smo opravili in potrjenih je 745 primerov,« je novinarsko konferenco »odprl« vladni govorec Kacin.

Od 707 primerov je epidemiologom uspelo obdelati nekaj manj kot petsto primerov, skupaj z zaostanki je to tisoč primerov na dan. Zaradi hitrejšega širjenja okužb in preobremenjenosti osebja so bili v vladi primorani strožje ukrepati. Odločili so se, da nekatere ukrepe uveljavi na območju vse države, druge zameji na regije s slabšo epidemiološko situacijo.
 

Omejeno gibanje v rdečih regijah


Zahodni in skrajno vzhodni del države sta tudi danes oranžna, vse druge regije so rdeče. Urad Vlade RS za komuniciranje (Ukom) bo pripravil navodila za vsako regijo posebej – če ljudje ne bi vedeli, kam sodijo. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa bo vsem županom in regijskim poveljnikom v pomoč še danes posredoval ukrepe, ki so jih že uveljavili župani v Pivki in Črni na Koroškem.
 
Notranji minister Hojs se je najprej dotaknil omejevanja ljudi. S tem odlokom ni več možno zbiranje ljudi nad deset. Posebej to velja za rdeče statistične regije. Od danes od polnoči v teh regijah velja splošna prepoved kakršnih koli druženj, porok, shodov – kljub soglasju NIJZ. Z odlokom o začasni delni omejitvi gibanja se prepoveduje gibanje iz rdečih regij. Državljani, ki živijo v oranžnih regijah, teh prepovedi nimajo. Koprčani lahko pripotujejo v Ljubljano, denimo, čeprav minister to odsvetuje.
 
Izjeme so enake kot spomladi: prihod in odhod z dela, opravljanje vseh gospodarskih in kmetijskih dejavnosti, vseh dejavnosti za zavarovanje zdravja in premoženja na posameznem območju, negovanje družinskega člana, dostop do lekarn, zdravstvenih storitev … Iz rdeče regije v oranžno lahko prehajajo tudi lastniki zemljišč. Ljudem v sedanji situaciji prehajanje regij odsvetujemo, je dejal Hojs, a tistim, ki imajo na današnji dan rezervacijo turističnih kapacitet, vezanih na koriščenje bonov, so migracije dovoljene.
 
Mnogi imajo stalno in začasno bivališče. Bivanje je mogoče le na enem naslovu – ljudje se bodo morali odločiti za enega od njiju. Za obisk staršev, denimo, bo treba imeti potrdilo, prav tako za nujen obisk zdravnika …
 
Kaj pa gibanje znotraj posamičnih statističnih regij? Znotraj teh so lahko tudi zelene občine. Hojs pravi: »Zato smo predvideli možnost, da župani sami urejajo aktivnosti, ki posledično prinašajo zbiranje ljudi. Župani tudi lahko zaprejo kulturne domove, kinodvorane.«
 

Policija bo nadzirala prehajanje

 
Policija je na naključni nadzor prehajanja med regijami pripravljena, pravi minister. Zakon sicer predvideva relativno visoke kazni – od 200 do več tisoč evrov za posameznika, a minister računa na zdravo pamet prebivalcev. Dovoljeni so obiski grobov. A zakaj ne bi s tem počakali dva do tri tedne, se sprašuje minister. Verski obredi so v rdečih regijah prepovedani. Prebivalec rdeče regije ne more rezervirati turistične namestitve v Kopru – razen če ima rezervacijo že danes.
 
Policija na zasebne zabave ne bo vdirala, še jamči minister Hojs. Če pa policijo pokliče jezni sosed, se obisku pač ne bo mogoče ogniti …

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Maske tudi na prostem


Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant poudarja, da smo na eksponentni krivulji okužb, ki jo bo težko ustaviti. »Imamo pa učinkovit in preprost ukrep. Nošenje mask je učinkovit ukrep, zato smo določili, da masko nosimo tudi na prostem,« pove.

»Ko smo športno aktivni, nastaja okoli nas cel oblak kapljic. V teh aerosolih je lahko tudi virus, to ostaja v zraku in na površinah. Če nočemo pustiti teh kapljic drugim, je smiselno nositi maske. Sama tečem, vem, da nastane oblak potu in drugih tekočin – aerosolov, absolutno se je dobro izogniti takemu tekaču,« pojasni. 

So pa izjeme za otroke v šolah in vrtcih. »Maske za najmlajše (do šestega leta) niso obvezne, saj niso primerne tudi zato, ker ne znajo in ne zmorejo pravilnega nošenja. Poleg nošenja mask je pomembna razdalja in seveda, da se odpovemo druženju.« Med izjeme za nošenje mask sodijo osnovnošolci do petega razreda in vzgojitelji v vrtcih.

Doda, da so maske smiselne na prostem, ker se tudi tam družimo in ne vzdržujemo primerne razdalje. Na vprašanje, zakaj nositi masko tudi na »samotnem nočnem sprehodu«, odgovori, da je to signal, da je nošnja mask smiselna. V nadaljevanju pa doda, da obstajajo izjeme. Če gre za individualen sprehod ali kolesarjenje, ni treba imeti maske, jo pa sama priporoča. »Jaz jo nosim, ker je to signal, da so učinkovite.« Morda bodo naredili tudi izjeme pri nošnji mask pri družinah, ki je na sprehodu v naravi.

Na novinarsko vprašanje, ali lahko nekdo kadi na ulici in si pri tem sname masko. »Ne kaditi,« poudari, nato pa nadaljuje, da je kajenje podobno prehranjevanju. »Naj bo zdaj čas, da prenehajo kaditi.«



image_alt
Klic medicinskih sester na pomoč pred nacionalno katastrofo


Nenujne zdravstvene dejavnosti se izvajajo po presoji vodij strokovnih oddelkov. Te se torej lahko izvajajo in je to priporočljivo.

Maske bodo v rdečih regijah obvezne tudi na prostem. FOTO: Jure Eržen/Delo
Maske bodo v rdečih regijah obvezne tudi na prostem. FOTO: Jure Eržen/Delo


Če gre dijak iz dijaškega doma lahko domov, naj gre


Ministrica Simona Kustec napoveduje, da se bo vzgojno-izobraževalno delo začasno izvajalo prilagojeno. Učenci od prvega do petega razreda osnovnih šol se izobražujejo v šoli, učenci predmetne stopnje, od šestega do devetega razreda, se izobražujejo na daljavo. Prav tako v glasbenih šolah, višjih strokovnih šolah ter izobraževanju odraslih, programi v zavodih za otroke s posebnimi potrebami in prilagojenimi programi se izvajajo v zavodih. Popoldanske aktivnosti za učence osnovnih šol se ne izvajajo. Izobraževanje v visokošolskih ustanovah teče na lokaciji ali na daljavo po presoji; ustanove se večinoma same odločajo za študij na daljavo.
 
Dijaški in študentski domovi ostajajo odprti. A vse, ki se lahko vrnejo domov, ministrica prosi, naj to storijo. Delo v vrtcih poteka nespremenjeno. To je optimalen način izvajanja dela, pravi ministrica. Med 19. in 23. oktobrom bo pouk potekal večinoma na daljavo, sledijo jesenske počitnice. V prihodnjih dveh tednih želimo omiliti rast okužb pri učiteljih in otrocih, je poudarila Kustečeva.


V fitnesu v oranžnih regijah 20 m2 na udeleženca


Vlada je včeraj potrdila obvezno dvotedensko nošenje mask za učence, ki niso v matičnem oddelku in za vse učitelje. V fitnes centrih in zaprtih športnih objektih v mora biti v oranžnih regijah za posameznega udeleženca zagotovljenih dvajset kvadratnih metrov. Športna tekmovanja in treningi za registrirane športnike ostanejo dovoljeni kot doslej.
 
Ministrica poziva starše, naj se trudijo skupaj z učitelji zamejiti širjenje koronavirusa: »Ni lahko spet iti na učenje na daljavo, pa čeprav le za en teden. V danih razmerah je težko zadovoljiti želje vseh. Verjamem v štiri z: znanje, zdravje, zaupanje in zrelost. Danes dodajam še peti z: začasnost. Vsak sprejeti ukrep je začasen in vsem sledi prepotrebna optimistična svetloba.«

Štiri tisoč računalnikov smo šolam razdelili že septembra, če jih bodo še potrebovale, ne bo težav, je še zagotovila Kustečeva.


Zaprtje gostiln v rdečih regijah


Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo, poudari, da razmere niso enostavne. Epidemija nas je vse prizadela posredno ali neposredno.

Za regije, ki niso rdeče, velja, da mora biti v frizerskih in kozmetičnih salonih 20 kvadratnih metrov na stranko, podobno torej tudi v fitnes centrih in telovadnicah. V oranžnih regijah bodo gostinski obrati še vedno odprti med 6. in 22.30 uro.

Za rdeče regije so ukrepi ostrejši.

V rdečih regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dnevih presega 140 na 100.000 prebivalcev, se prepoveduje ponujanje storitev neposredno potrošnikom v fitnes centrih in športnih objektih, so naknadno sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Tudi gostinski obrati morajo zapreti vrata. Prepoved obratovanja ne velja v nastanitvenih objektih (hoteli, moteli, turistične kmetije ipd.), tam bodo lahko gostinsko dejavnost opravljali med 6. in 22.30 uro, a le za goste. Postrežba lahko poteka izključno za mizami, razdalja med gosti mora biti 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva. V rdečih regijah ostaja dovoljena dostava hrane ali osebni prevzem hrane. Z odlokom se omejuje tudi število strank, ki so lahko hkrati v frizerskih ali kozmetičnih salonih, in sicer na eno stranko v prostoru.

Ta odlok začne veljati 16. oktobra 2020.

Komentarji: