Zmaga! Potniški vlaki na notranjki

Začela se je prodaja subvencioniranih dijaških (šolskih) vozovnic za ves javni potniški promet.

Objavljeno
25. avgust 2015 16.42
A. S., Gospodarstvo
A. S., Gospodarstvo

Ljubljana - Devetnajst mesecev po katastrofalnem žledu bo po notranjski progi od Borovnice proti Logatcu in naprej proti Pivki, Ilirski Bistrici, Divači, Kopru, Pulju in Sežani stekel tudi potniški promet - v ponedeljek, 31. avgusta, po poletnem, od 1. septembra, z začetkom novega šolskega leta, pa po zimskem voznem redu.

Država je javno železniško infrastrukturo za tovorni promet usposobila dejansko v razmeroma rekordnem času, resda z vožnjami dražjih dizelskih lokomotiv, z uvajanjem rednega potniškega prometa pa so Slovenske železnice, kot smo v Delu napovedali že lani, čakali na začetek šolskega pouka v osnovnih in srednjih šolah. (Posamezniki so v tem času celo sanjali, da bi med Divačo in Koprom potniški promet celo dokončno ukinili.)

Konec lanskega leta so SŽ s primorske strani sanirale progo do Logatca, zamenjava električnih lokomotiv z dizelskimi pa je potekala na Rakeku in v Borovnici. Po desnem tiru je med Logatcem in Borovnico promet z električno vleko stekel 18. junija, zdaj pa zaključujejo dela še na levem tiru.

Doslej so na SŽ veliko večino vlakov proti Primorski nadomeščali z avtobusi. Od dvajsetih vlakov, ki naj bi po voznem redu v sredo, 26. avgusta, odpeljali iz Ljubljane proti Postojni, bodo v resnici peljali le trije: eden v Koper in dva na Reko.