Zmagovalec razpisa ZZZS nima zaposlenih zdravnikov

Vprašanje, ki si ga postavljajo v bolnišnicah je, kateri zdravniki bodo operirali pri zasebnih izvajalcih?

Objavljeno
20. februar 2012 19.25
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Razpis ZZZS za kirurške operacije, proti kateremu so se pritožile bolnišnice, je postavil veliko vprašanj, tudi to, kateri zdravniki bodo operirali pri zasebnih izvajalcih, ki v nasprotju z bolnišnicami nimajo zaposlenih. Kdo bo pri njih operiral, ne vedo niti na ZZZS niti na ministrstvu.

Operacije v vrednosti 4,7 milijona evrov so na zadnjem razpisu ZZZS dobile bolnišnice in pet koncesionarjev. Včeraj smo že pisali o podjetju Artros, d. o. o., iz Ljubljane, ki se specializirano ukvarja samo z ortopedskimi pregledi in posegi.

Zaposlena ima dva ortopeda, ki operirata ramena, kolena in komolce. Artros na razpisu ZZZS za druge operacije ni kandidiral. Nasprotno pa kirurg Aljoša Toš s pravno osebo Kirurški center Aljoša Toš – Toš Aljoša, zasebni zdravnik iz Ptuja kandidira za različne vrste operacij. »Za vse sem sam. Izvajam artroskopije, operiram krčne žile, kile, karpalni kanal, ramena in komolce,« je povedal v včerajšnji številki Dela. Kako pa je z drugima izbranima ponudnikoma Markom Bitencem in Vladimirjem Senekovičem?

Zmagovalec razpisa 
je Marko Bitenc

Asistent magister Marko Bitenc, zasebni zdravnik s koncesijo iz leta 2005 za področje »kirurške ambulantne dejavnosti in endoskopij z operativo«, deluje drugače kot Artros in Toš. Na tokratnem razpisu ZZZS (skupna vrednost 4,7 milijona evrov) je bil »zmagovalec«, saj je bil sam, torej brez zaposlenih, izbran za 397 operacij hrbtenice, ramen, ženske stresne inkontinence in artroskopij kolena v skupni vrednosti 592.482 evrov (več od njega je dobil le UKC Maribor). Poleg tega ima tudi za 990.602 evrov rednega letnega programa različnih drugih vrst operacij.

Zaposlenega nima nobenega zdravnika, prav tako v dokumentaciji o njegovi koncesiji nismo našli, da bi ministrstvu prijavil, kateri zdravniki pri njem delajo. Sicer pa koncesijska pogodba od njega tega tudi ne zahteva, saj mu je bil prvotno dodeljen program izključno za operacije njegove dejavnosti. Marko Bitenc je torakalni kirurg (operira golšo, ščitnico in velike operacije pljuč, tudi rakastih tvorb), torej najbrž ne bo operiral hrbtenice, ramen, kolen, ženske stresne inkontinence.

Kdo bo operiral?

»Sodelujem z dvanajstimi zdravniki, z vsemi pogodbeno,« je povedal o svojem dosedanjem rednem letnem programu. Ramena po njegovih besedah operira ortoped dr. Miro Gorenšek (delno koncesionar, delno zaposlen v UKC Ljubljana), atroskopije prof. dr. Vladimir Senekovič, namestnik predstojnika travmatološke klinike UKC Ljubljana (ki je tudi kandidiral na tokratnem razpisu), za operacije hrbtenice, ki jih je dobil na zadnjem nacionalnem razpisu, se dogovarja s prof. dr. Vinkom Dolencem iz UKC Ljubljana, za žensko stresno inkontinenco še nima dogovora.

Po pogodbi z ZZZS bi morali, kot vsi, začeti operirati v 30 dneh po podpisu, a operacij hrbtenice še ne bo, saj je dodatno opremo za operacije hrbtenice, ki jo potrebuje, šele naročil in jo bo dobil šele čez nekaj mesecev.

Zakaj je na vseh razpisih tako uspešen in zakaj nima zaposlenih?

»Imam status svobodnega zdravnika. Sem povprečno 45 odstotkov cenejši kot drugi izvajalci. Po kriterijih kakovosti, ki jih ocenjuje ministrstvo, sem na drugem mestu v Sloveniji. Delam skoraj štirikrat več kot vsi moji kolegi v bolnišnicah, nikogar ne zanimata moja bolniška, ne moj dopust. Tako delajo nekateri zdravniki v Evropi. Ne morem si finančno privoščiti, da bi imel, na primer, dva ortopeda. Bolniki manj časa ležijo v bolnišnici, ker jih bolje pripravim v ambulanti. Svojim bolnikom sem na razpolago po telefonu noč in dan,« je pojasnil prednosti in pomanjkljivosti svojega statusa ter razloge, zakaj je lahko najcenejši ponudnik operacij. Meni, da če bi vsi zdravniki sprejeli njegov status, bi bilo v Sloveniji od 15 do 20 odstotkov zdravnikov preveč.

Posli z Golnikom skrbijo ministrstvo

Marko Bitenc nima svojih prostorov. Že od leta 2007 operira v bolnišnici Golnik, kjer ima najeto operacijsko dvorano, enajst postelj v bolnišnici, negovalno ekipo in vse, kar potrebuje.

Kolikšni so stroški? Poslovni direktor Golnika Jurij Stariha je povedal, da plačuje deset tisoč evrov na mesec za najemnino za operacijsko dvorano, približno 15.000 evrov pa še za vse druge stroške.

A dokumenti na ministrstvu za zdravje kažejo tudi temnejšo plat tega sodelovanja. Tako je ministrstvo za zdravje, ki je Bitencu sicer leta 2008 izdalo dovoljenje za opravljanje dejavnosti v bolnišnici Golnik, leta 2010 ugotovilo, da je »tovrstni najem unikat«.

Vodstvo Golnika je pozvalo, naj dokaže, da Bitenc res plačuje najemnino. Šlo je za zahtevo, da se ta najemnina plačuje v državni proračun, ne na račun bolnišnice. Z ministrstva so lani znova opozorili vodstvo bolnišnice, da za najemno pogodbo še vedno ni soglasja ustanovitelja, torej ministrstva. Kako so torej pred tremi leti izdali dovoljenje za delo? Prav tako lani je hotel Bitenc oddati Golnikovo operacijsko dvorano v podnajem Artrosu, a se to potem ni zgodilo.

Kako je zdaj?

Poslovni direktor bolnišnice Golnik nam je zatrdil, da so vse stare finančne obveznosti poravnane, »odprt je del obveznosti iz druge polovice leta 2011«. Na naše izrecno vprašanje, kolikšen je dolg, ni odgovoril, bo pa v kratkem poravnan. Poslal nam je zapisnik iz leta 2010, v katerem piše, da svet zavoda meni, da je kirurška dejavnost smotrna, a dolgoročno naj se uredi tako, da bodo opravljali dejavnosti redno zaposleni na kliniki. Pogodba med Golnikom in Bitencem se bo iztekla 15. januarja 2013.

Družba Senekovič brez operativne koncesije

Podjetje Senekovič, d. o. o., katerega lastnik je dr. Vladimir Senekovič, v UKC Ljubljana zaposleni travmatolog, je dobilo 150 artroskopij kolena in 77 operacij ramen, a pogodbe zanje še ni podpisal, saj nima urejene koncesije.

»ZZZS mi je naročil, da moram na IVZ doregistrirati podjetje za zdravstveno dejavnost. To sem zdaj izpolnil in čakam na podpis pogodbe. Takrat bom zaprosil za delno prekinitev zaposlitve v UKC,« je povedal. A najbrž ne bo šlo tako preprosto, saj še nima pogodbe o najemu prostora.

Kje bo delal?

»Delal bom v tisti bolnišnici, ki bo za to zainteresirana, najverjetneje v novogoriški, na katero sem začasno pred leti že prenesel ambulantno koncesijo.«

Toda Senekovič, d. o. o., ima koncesijo za opravljanje ambulantne dejavnosti (0,6 tima), ne pa za opravljanje kirurške dejavnosti. Ministrstvo za zdravje je 2. decembra lani izdalo dopis, v katerem piše, da se koncesionarju, torej družbi Senekovič, d. o. o., ta ambulantna dejavnost poveča na podlagi pogodbe kirurgije z operativo, ki jo izvaja za ZZZS (za 0,4 tima). V dopisu je Barbara Jamnik z ministrstva za zdravje precej po domače zapisala, da »sprememba koncesijske pogodbe ni potrebna, saj gre le za povečaje programa, ki ga opravljate na podlagi pogodbe z ZZZS«.

Zelo nenavadna trditev, saj Senekovič, d. o. o., z ZZZS nima nikakršne pogodbe (to so nam potrdili v službi za stike z javnostjo ZZZS). Očitno pa je na podlagi tega dopisa ministrstva ZZZS na nacionalnem razpisu 14. decembra nezakonito izbral Senekovič, d. o. o., in mu dodelil 227 operacij v vrednosti 211.000 evrov.