ZSSS in Pergam odslej po skupni poti

Sindikalni centrali se bosta zlili v eno najkasneje na kongresu v začetku leta 2018. 

Objavljeno
25. oktober 2017 17.16
sindikati
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana − Dve reprezentativni sindikalni centrali v državi sta v tem mesecu začeli postopek združitve, ki se bo v začetku prihodnjega leta končal z združitvenim kongresom. ZSSS in Pergam nameravata s sodelovanjem povečati podporo sindikatom, delavcem zagotoviti več pravic in boljše kolektivne pogodbe.

V zadnjih letih smo v državi opazovali drobljenje sindikatov − novi so rasli kot gobe po dežju −, včeraj pa se je trend, vsaj kar se tiče dveh central, obrnil. Zveza svobodnih sindikatov (ZSSS) in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam sta včeraj sporočili, da sta tudi formalno začeli postopek združevanja, kar se je na sindikalnih hodnikih namigovalo že zadnji dve leti.

Skupaj močnejši

»Priča smo bili silno razvejeni sindikalni strukturi. Na ravni države je osem reprezentativnih konfederacij, vrsta reprezentativnih sindikatov na ravni poklicev in celo posameznih podjetij ter veliko samostojnih podjetniških sindikatov. Ta sindikalna scena ni najbolj prijetna,« je dejala novoizvoljena predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Če hočejo za svoje članstvo doseči več, potrebujejo močnejše in združene sindikate, zato so sprejeli memorandum, ki bo podlaga za oblikovanje nove centrale.


Lidija Jerkič je napovedala, da se bodo v kratkem prvič sestali z novim vodstvom GZS. Foto: Blaž Samec/Delo

Po njenih besedah se združujeta dve enakopravni centrali. ZSSS ima približno 160.000 članov in 36 strokovnih sodelavcev, Pergam 20.000 članov in sedem strokovnih sodelavcev; števila zaposlenih kljub spojitvi ne bodo zmanjševali. Prednost ZSSS je regijska pokritost, Pergamova pa moč v strokovnih službah, je naštela predsednica. Zdaj ju čaka priprava skupnega statuta in izvedba kongresa, na katerem bodo izbrali novo vodstvo in ime.

Poigravajo se z idejo, da bi ga sestavili iz imen obeh central, torej ZSSS - Pergam. Ko se bodo povezali še s kom, za kar si bodo prizadevali v prihodnje, bo treba najti novega, je še dejala. Pod okriljem ZSSS sicer deluje 22 reprezentativnih sindikatov, Pergam pa je reprezentativen v desetih dejavnostih in sedmih poklicih.

Nova, najmočnejša zveza v Sloveniji bo tako pokrivala vse sektorje in storitvene dejavnosti in sklepala vrsto kolektivnih pogodb, ki veljajo za večino zaposlenih, je še napovedala prva sindikalistka.

Povabilo k nadaljnjemu povezovanju

Jakob Počivavšek, predsednik Pergama, je poudaril, da povezovanje pomeni poskus preseganja razdrobljenosti sindikalnega gibanja. Centrali, ki vključujeta tako zaposlene v javnem sektorju kot tudi v zasebnem, sta sklenili, da je tesnejše sodelovanje smotrno zaradi sprememb na trgu dela, globalnih trendov, skupnih kampanj oziroma aktivnosti ter krepitve sindikalne moči.


Jakob Počivavšek: »V ospredju povezovanja je članstvo.« Foto: Blaž Samec/Delo

Združena centrala jim bo omogočila več terenskega dela s članstvom, strokovno pomoč članom, učinkovitejše delovanje na državni ravni ter aktivnejše delovanje na evropski ravni, ki vse bolj vpliva na položaj domačih zaposlenih, je strnil Počivavšek. Z njo želijo predstaviti vzor, spodbudo in vabilo preostalim sindikalnim centralam, da se pridružijo tesnejšemu povezovanju v korist zaposlenih.

Prva fronta: spoštovanje delovnega časa in višje plače

Med izzivi v prihodnjem letu in vseh naslednjih je izpostavil večjo pokritost zaposlenih s kolektivnimi pogodbami, izboljšanje pogojev dela, problematiko delovni čas, raven plač, vlaganje v zaposlene in organiziranje prekarnih delavcev.

Pri delovnem času se bodo zavzemali za »spoštovanje zakona o delovnih razmerjih, ki določa osemurni delovnik, da zaposleni ne bodo več pregorevali, delali po 14 ur vsak petek in svetek,« je napovedala predsednica ZSSS. Ena prvih stvari, s katero se bodo ukvarjali, je tudi nov plačni model oziroma zvišanje najnižjih osnovnih plač v kolektivnih pogodbah.