Župan Hrovat si je prislužil kazensko ovadbo

Policisti ga sumijo nevarnega ravnanja in preprečitve uradnega dejanja v Mali Pišnici. Župan ne daje izjav.

Objavljeno
13. junij 2017 21.13
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranjska Gora – Proti županu Kranjske Gore Janezu Hrovatu so po prerivanju sredi aprila na ozki poti v Mali Pišnici policisti na kranjsko tožilstvo poslali kazensko ovadbo. Utemeljeno sumijo, da je proti prepadu odrinil nadzornika TNP Rada Legata, ki je pri tem utrpel lažje poškodbe.

Tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave Bojan Kos je pojasnil, da so kranjskogorski policisti postopek sklenili »s kazensko ovadbo proti eni osebi zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi po kazenskem zakoniku. Ovadena oseba je osumljena, da je z nevarnim ravnanjem oškodovancu kot uradni osebi preprečila uradno dejanje, ki ga je nameraval opraviti v okviru svojih pravic. Oškodovanec je utrpel lahko telesno poškodbo.« Za primere te vrste kazenski zakonik predvideva do dve leti zapora, če storilec uradni osebi prizadene lahko telesno poškodbo, pa celo do pet let zapora.

»Nadzornika nisem porinil, nisem niti videl njegovega padca. Videl sem ga le, ko je že bil pod potjo,« je po neljubem dogodku aprila letos trdil Janez Hrovat. Župan zdaj v zvezi s tem ne daje izjav in nas je za pojasnila usmeril na direktorico občinske uprave v Kranjski Gori Vesno Okršlar. Povedala je, da o kazenski ovadbi, ki so jo policisti poslali na tožilstvo, nimajo nobenih uradnih informacij in da jih s policije o tem niso obvestili. Dejala je, da bodo počakali na konec postopka na tožilstvu, saj lahko to ali postopek ustavi ali pa vloži kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

Na podlagi zakona o TNP postopek še ni končan

Niti v upravi Triglavskega narodnega parka (TNP) za to, da so policisti končali postopek in podali kazensko ovadbo, včeraj niso vedeli. Vodja naravovarstvene službe TNP Sašo Hrovat je povedal, da so vseh pet nadzornikov TNP policisti po aprilskem dogodku zaslišali, drugih informacij pa po njegovem niso prejeli. Tako kot na občini bodo počakali na nadaljevanje postopka in odločitev tožilstva o morebitnem nadaljevanju postopka pred sodiščem, pri čemer Hrovat pravi, da niti postopek na podlagi zakona o TNP, ki predvideva globo za takšne primere, še ni končan.

Nadzornika TNP Rada Legata, ki ga je župan z bokom domnevno odrinil proti prepadu, da je padel vznak po zelo strmem pobočju v ruševje in se pri tem lažje poškodoval, so po dogodku najprej odpeljali na pregled na urgenco v jeseniško bolnišnico. Zdravniki so ugotovili, da je utrpel lažji poškodbi rame in zapestja. Zaradi poškodbe nadzornik ni bil bolniško odsoten z dela, je pa neposredno po dogodku odšel na dopust, da bi si nekoliko oddahnil, je povedal Sašo Hrovat.

Takšni incidenti redki

Nadzorniki TNP se med opravljanjem službe pogosto srečujejo s kršitelji zakona o TNP in zakona o varstvu narave in jih tudi sankcionirajo, vendar podobnih dogodkov, ko bi kdo hotel na neprimeren način preprečiti uradno dejanje pooblaščeni osebi, ne obravnavajo veliko. Na leto se morda takšen primer zgodi enkrat ali pa še to ne, je povedal Hrovat, ki pravi, da se zadeve rešijo običajno brez večjih zapletov. V Delu smo poročali, da se je sredi aprila skupina 40 prostovoljcev odpravila proti Mali Pišnici, da bi uredili zaraščeno in nevarno pot, zaradi katere ta privlačna alpska dolina že vrsto let ni dostopna. Vesna Okršlar pravi, da so lastnico zemljišč, ljubljansko nadškofijo, seznanili z načrti za ureditev poti in za ureditvena dela tudi imeli njeno soglasje.

Z namero prostovoljcev so bili seznanjeni tudi v upravi TNP, kjer pa so se pred obnovitvenimi deli želeli prepričati, ali ima župan za predvidene posege ustrezna soglasja. Po zakonu o varstvu narave in zakonu o TNP bi morala soglasje izdati Arso in zavod za varstvo kulturne dediščine, pri čemer v postopku sodeluje še TNP. Nadzorniki naravovarstvene službe TNP ustreznih dokazil niso dobili, ker se prostovoljci niso hoteli identificirati z osebnimi dokumenti, pa so na pomoč poklicali policiste.