Županova skopost jezi starše in svetnike

Kastelic ne bo uresničil sklepov občinskega sveta, varčevanje pri šolskih prevozih opravičuje kot koristno za zdravje otrok.

Objavljeno
24. november 2016 21.26
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Trebnje – Varčevanje pri šolskih prevozih, ki ga je v tem šolskem letu uvedla trebanjska občina, povzroča nezadovoljstvo med starši otrok. Nekatere proge so namreč ukinili, učenci prihajajo v šolo tudi dobro uro pred poukom in odidejo domov, ne da bi lahko v miru pojedli kosilo.

Starši so zato v svetu zavoda in svetu staršev trebanjske osnovne šole (OŠ) zahtevali, da občina šolske prevoze uskladi z načrtom dela v šoli, da avtobusi vozijo po lanskem voznem redu in da se morebitne spremembe uvedejo šele z začetkom šolskega leta 2017/2018 – po usklajevanju s starši ter svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Predlog so podprli tudi občinski svetniki in občinskemu vodstvu naložili, da jih izvaja, toda župan Alojzij Kastelic tega ne namerava storiti. Prepričan je, da je odločitev svetnikov nedopustna, saj bi poseganjem v že ustaljene urnike pomenilo negospodarno in neučinkovito ravnanje z javnimi financami, s čimer bi kršil zakon o javnih financah. Ker je Kastelic zadržane sklepe dal na dnevni red seje (svetniki so to točko umaknili z dnevnega reda, op. p.), namerava za mnenje vprašati pristojne državne organe. Predsednica občinske komisije za statutarna vprašanja in lokalno samoupravo Mateja Povhe je prepričana, da sklepi niso v nasprotju s predpisi, zato pričakuje, da jih bo župan nemudoma uresničil. V občinskem proračunu za letos je za šolske prevoze predvidenih 670.000 evrov, pri čemer si občina obeta prihranek v višini desetih odstotkov.

Infografika: Delo

Vozni red malo prilagodili

Ravnatelj OŠ Rado Kostrevc je povedal, da imajo vsi učenci zagotovljen prevoz, vendar da morajo nekateri pešačiti dobrega pol kilometra od doma do avtobusa in da nekateri prihajajo v šolo že ob 6.45, po pouku pa morajo hitro na kosilo, da potem ujamejo avtobus. Pravi, da so vozni red v zadnjih dveh mesecih malce le prilagodil zahtevam staršev, niso pa zadovoljni vsi, saj na kakšnem postajališču, ki ni skladno z načeli varnega prometa, avtobus ne ustavi več. »Zdaj se lahko učenci odpeljejo domov ob točno določeni uri, in ne več tako kakor prejšnja leta, ko so imeli zamudniki na voljo tudi kasnejši avtobus,« je povedal Kostrevc, ki pravi, da je imel glede novega voznega reda pomisleke, saj 1. septembra še ni bilo znano, kakšne bodo potrebe. Opozoril je tudi na težavo, ko zjutraj pride v šolo veliko vozačev, učiteljev za jutranje varstvo pa primanjkuje. Nato se odpravijo na potep po Trebnjem, zaidejo v trgovine in tudi v okrepčevalnice. Zunaj šolskega prostora pa učitelji nimajo možnosti nadzora, saj je to v pristojnosti policije.

Skromen prihranek, veliko nezadovoljstva

Občinski svetnik Gregor Kaplan, član sveta staršev ter sveta zavoda OŠ, in predlagatelj sprejetih sklepov je opozoril, da je prejšnji sistem šolskih prevozov zelo dobro deloval in da ne razume župana, da za vsega 67.000 evrov povzroča nezadovoljstvo med ljudmi. Varčevanje na račun varnosti otrok, brez upoštevanja strokovnih pomislekov sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter brez sodelovanja sveta staršev je po njegovem nesprejemljivo. Župan Kastelic pravi, da otrok do hišnih pragov ne nameravajo več voziti, razen prvošolčkov, kar je zakonska obveza, ter da je racionalizacija prevozov koristna tudi iz zdravstvenih razlogov, saj se otroci a ta način malce razgibajo. Pravi, da bodo sistem prevozov dopolnili z javnim prevozom, kar pomeni, da se bodo s šolskimi avtobusi lahko vozili tudi drugi občani.