Žužemberk bodo zavzeli viteški redovi

Zbralo se bo dvajset domačih in tujih viteških skupin, prireditelji pa pričakujejo najmanj tisoč obiskovalcev.

Objavljeno
13. julij 2014 10.27
lindic/Grad Žužemberk
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Žužemberk − Na gradu Žužemberk se bo ob 15. uri začela osrednja prireditev 16. srednjeveškega dne, ki ga v okviru desetdnevnega tradicionalnega turistično-kulturnega niza Trških dni prireja tamkajšnja občina, piše Slovenska tiskovna agencija. Zbralo se bo dvajset domačih in tujih viteških skupin, kar je rekordno število, prireditelji pa pričakujejo najmanj tisoč obiskovalcev.

Predsednik žužemberškega Turističnega društva Suha krajina Vlado Kostevc je za STA povedal, da želijo z današnjo prireditvijo, na kateri bo nastopilo več kot dvesto ustrezno opravljenih ter opremljenih ljubiteljev srednjega veka in renesanse, podoživeti preteklost.

Za obiskovalce so pripravili pestro dogajanje s srednjeveško glasbo, takratnimi plesi, prikazi mečevanja in viteških bojev ter lokostrelski turnir. Pripravili so tudi srednjeveško tržnico, za najmlajše obiskovalce pa grajsko pot, na kateri otroci na poučen način spoznavajo, kako je lahko mladenič včasih postal vitez, je še povedal Kostevc.

Današnji srednjeveški dan se bo z odprtjem na žužemberškem gradu začel ob 9.30, popoldanski del prireditve pa bodo začeli s kvalifikacijami za uvrstitev na lokostrelski turnir. Sledila bo predstavitev srednjeveških plesov žužemberškega viteškega reda in viteškega reda Gašperja Lambergarja ter plesov skupin Galiarda iz Celja in Lonca iz Škofje Loke. Popoldansko osrednjo prireditev bodo nato začeli s predstavitvijo viteških in dvornih redov z mimohodom sodelujočih viteških skupin, vitezov, grajske gospode ter gostov iz Slovenije in tujine. Srednjeveški dan bodo nekaj po 20. uri končali z nastopom in prikazom veščin slovaške viteške skupine Trnavska kampania.

V žužemberškem gradu bosta ves dan na ogled razstavi Trubarjeva tiskarska delavnica in o Andreju Turjaškemu, piše STA. V grajski vinoteki bo potekala pokušina suhokranjskega vina, na trgu pred gradom pa bodo vozili s konji in vozovi.

Žužemberški grad je ena najslikovitejših srednjeveških trdnjav na Slovenskem. Na kamnitih vratih njegovega štirioglatega stolpa naj bi bila vklesana letnica 1000, grad pa je leta 1374 prešel v last Habsburžanov. Najbolj znan lastnik gradu je bil Janez Vajkard I, knez Auersperg, vzgojitelj cesarja Ferdinanda III, svetnik in tudi prvi minister v habsburški monarhiji. V 20. stoletju je začel grad, s katerim so povezane mnoge zgodbe, propadati, v 60. letih prejšnjega stoletja pa so ga začeli obnavljati, še piše STA.